Политика

Повече пари за хората и бизнеса, по-малко за властта, предлага програмата на Демократична България

„Повече пари за хората и бизнеса, по-малко за властта”. Така е озаглавена  алтернативната управленска програма на политическото обединение Демократична България. Документът бе представен пред хора от бизнеса във Велико Търново в четвъртък.

По-рано на пресконференция съпредседателят на обединението и лидер на Демократи за сила България Атанас Атанасов заяви, че е необходимо да се насрочат извънредни парламентарни избори, защото сегашният модел на упражняване на властта има една цел – парите от бюджета и от европейските фондове да бъдат разпределяни в „обръчите от фирми на олигархични кръгове, близки до властта”. Той съобщи, че миналата седмица експертите на Демократична България са внесли в парламента законопроект за електронно, дистанционно гласуване и алтернативен законопроект за въвеждане на гласуване по пощата. „Защото, каквото и да се говори, ако изборите не са честни, ако са манипулирани  – представителството ще продължи да е такова, каквото е и в този момент.  „За нас е важно е по какви правила и как ще се проведат изборите догодина, за да могат да участват широк кръг активни  хора, да се даде възможност и на българите зад граница  да гласуват”, каза Атанасов.

„Вярваме, че хората и бизнесът са тези, които ще създадат благата и просперитета на България през следващите десетилетия. Насърчаването им да творят, да създават е начинът България да се превърне в богата и благоденстваща държава”, каза Владислав Панев, съпредседател от „Зелените”. По негови думи последните няколко години икономическият растеж у нас е скромен –  до 2 – 3,5 %  на фона на Централна Европа. „Има ясни индикации, че през 2019/20-а ще има сериозно забавяне на глобалната икономика, което ще се отрази най-вече върху европейската заради италианската бюджетна криза, Брекзит…”, поясни Панев. Според него пътят към икономическия растеж е в по-ниските данъци, в необлагаемия минимум и в по-доброто управление на държавните компании.

Икономистът Георги Ганев отбеляза, че управляващите от ГЕРБ нямат нито един случай на намален данък или осигурителна ставка. Той подчерта, че въвеждането на необлагаем минимум към плоския данък на базата на минималната работна заплата ще облекчи хората с ниски доходи.  За това от Демократична България предлагат намаляване на общата за всички продукти ставка по ДДС на 18%,  въвеждане на необлагаем минимум за Данък общ доход и запазване на настоящата структура на преките данъци с ниски ставки от 10% за всички доходи – лични и корпоративни. „Така в компаниите ще остане значителен ресурс за инвестиране в иновации и развойна дейност”, обясни Георги Ганев.

Съпредседателят на политическото обединение и лидер на „Да България” Христо Иванов смята, че правителството изпуска периода на благоприятната икономическа среда за реформи. Според Иванов намеренията за Шенген и чакалнята на еврозоната са правилни, но са „празно обещание” заради скандала с продажбите на български паспорти и  пробива на пропускателния режим на летище София на два пъти.
”Заявката на управляващите за влизане в еврозоната е правилна, но преди това трябва да се изчистят „гнилите ябълки” в държавните дружества, застраховането, банковия сектор”, заяви Христо Иванов.