Здравеопазване

Повече от 98 процента обхват на имунизациите в област Велико Търново

Над 98 процента е имунизационният обхват в областта през миналата година. При реимунизациите той е малко повече от 93 процента, сподели днес пред журналисти д-р Ирина Млъзева – директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. В предходната година той е бил съответно с един и два пункта по-нисък, сочи статистиката. В национален мащаб годишно се правят около 2 милиона и  200 хиляди ваксини и реимунизации, сподели директорът на инспекцията д-р Евгения Недева. Повод за срещата с медиите е Европейската имунизационна седмица, която се провежда в периода от 23 до 29 април. България се включва в инициативата за десета поредна година.

Основната й цел е повишаването на имунизационния обхват в страните чрез разширяване на информираността сред родители, здравни работници и медии за значимостта на имунизациите.  Тази година във фокуса на Европейска имунизационна седмица е имунизацията като лично право и споделена отговорност за намаляване на неимунизираните лица”, коментира още д-р Недева.

Повече от 60 нежелани реакции след ваксини са докладвани у нас по официална информация през миналата година. От тях е потвърдена само една среднотежка постваксинална реакция. 13 акта са издадени през 2017-а година от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново за санкциониране на неотговорно поведение към имунизации и реимунизации. Девет от тях са на родители за неосигурено присъствие на дете.
         Специалистите припомнят, че ваксините осигуряват лична защита срещу опасни болести. Когато ние и хората от нашата общност сме с изграден имунитет към дадено заболяване, то не може да се разпространява лесно. Заедно предпазваме и тези, които не могат да бъдат имунизирани – бебета, възрастни хора със здравословни проблеми и отслабена имунна система, от вирусите или бактериите, причиняващи ваксинопредотвратимо заболяване. „На практика ние сме отговорни не само за личния си имунитет, но е и за т.н. колективен”, коментира д-р Христо Димитров – председател на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Велико Търново.