Здравеопазване

С повече от 40 процента е увеличена лечебната дейност в белодробната болница през 2017-а

46 са новооткритите случаи на туберкулоза през миналата година. Те са с два повече от предходната, коментира д-р Стела Денчева – управител на специализираната белодробна болница „Д-р Трейман” във Велико Търново. Тя поясни, че заболеваемостта в областта е под стойностите за страната и през последните години остава идентична. Акцент в работата на специалистите е профилактиката на туберкулозата, за чието ниво в региона редовно се подават данни както до Министерството на здравеопазването, така и до Световната здравна организация.

Около 1300 са преминалите пациенти през стационара на белодробната болница във Велико Търново през миналата година. В него са лекувани не само болни от туберкулоза. Основната му дейност е свързана най-вече с лечението на неспецифични заболявания на белите дробове, сред които пневмонии, хронична обструктивна белодробна болест, бронхиални астми и други възпалителни заболявания на белите дробове. През 2017-а дейността на стационара, свързана с лечението на тези диагнози, е увеличена над 40 процента. Нейното финансиране се обезпечава от здравната каса, коментира д-р Стела Денчева. Белодробната болница със своето второ ниво на компетентност е лидер в диагностиката и лечението на този спектър не само за област Велико Търново, но и за съседните. Тук идват болни с белодробни проблеми както от региона, така и от съседните, включително и от Разградска област, където няма такова специализирано заведение.

Трудна, но успешна за специализираната белодробна болница във Велико Търново. Така квалифицира за Общинското радио изминалата 2017-а управителят д-р Стела Денчева. Тя сподели, че лечебното заведение е приключило с показатели, каквито от години не е имало. Направени са разплащания с контрагентите на старите задължения. Част от фирмите са останали изненадани от възможността на белодробната болница да изчисти финансовите си ангажименти към тях. Изпълнена е част от бизнес-програмата на  д-р Денчева, която е предвиждала в кратки срокове да се постигне стабилизиране на дейността.