Култура Любопитно

„Плетеница“ ще е домакин на първия фестивал „Фолклорни вълни”

Великотърновският фолклорен колектив „Плетеница” ще е домакин на първия фестивал „Фолклорни вълни”. Той ще се проведе в Камчия от 21 до 28 август.  Вече са се записали над 400 участника от цялата страна.

Заедно с нас е и Цвета Галунова, с която създадохме продукта „Обединени с надежда”. Ако си спомняте, когато затвориха залите, заради пандемията, ние бяхме с нея на пазара, продавахме сезонни плодове, зеленчуци. Това е естественото продължение на проекта ни – от пазара на морето”, усмихва се Нико, великотърновски хореограф и основател на „Плетеница”, един от най-големите фолклорни клубове в града. Той е твърдо убеден, че каквато и да е ситуацията, човек не трябва да губи надежда и трябва продължи напред.

Ние направихме много онлайн уроци по танци по време на локдауна. Станахме разпознаваеми в цялата страна. Ето и ползите от пандемията. Винаги е по-лесно да извадим минусите. Хубаво е да покажем и плюсовете. Фолклорният фестивал се ражда благодарение именно на пандемията. Като не можем да пътуваме, оставаме у дома”, допълва Нико.

Фестивалът няма конкурсен характер. Целта е фолклорни състави да се съберат, да бъдат заедно и да потанцуват. Ще бъдат раздадени купи, медали и индивидуални подаръци.

„Всички ще сме на първо място, защото смятам че всички, които се занимават с фолклор, въпреки пандемията, продължиха отново делото”, обобщава хореографът.

Форумът няма спонсори, ще се самоиздържа. Плаща се само такса участие. Амбициите на Николай Корчев са фестивалът да пребъде.

Кремена Крумова – Попова