Култура

Плевенски художници с изложба във Велико Търново

Представителна изложба на плевенски художници, озаглавена „70 години творчески живот”, се открива днес от 18:00ч. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”. В изложбата участват 76 автори, повечето от които представят по две произведения. В експозицията преобладава живописта, но са представени и графики, скулптура, плакат и приложни изкуства. Общо произведенията са 250.

„С Търново сме много свързани – голяма част от плевенските художници са възпитаници на Факултета по изобразителни изкуства към ВТУ, търновски художници често гостуват с изложби в Плевен, а и Търново е град не само на туризма и историята, но и на художниците. Затова представяме изложбата първо тук. На 10 октомври ще я представим в Изложбената галерия на СБХ  „Шипка 6”, а на 3 ноември в Плевен ще бъде подредена изложбата в разширен вид.”, сподели за Общинското радио Мирослав Минчев – директор на Художествена галерия „Илия Бешков” – Плевен.

В изложбата в старата столица участват само художници, които в момента творят в Плевен, но експозицията е съпроводена и с каталог, който представя целия художествен живот на града.

„Преди 70 години професионални художници, които са от първото поколение възпитаници на Националната художествена академия (тогава Висш институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“) се връщат в родния си Плевен и правят първите си изложби. Техните частни сбирки са началото на художествения живот в града. Постепенно творците стават повече и създават дружество. Първата им обща изложба се е състояла в залата на театъра, но през годините дружеството се разраства и придобива собствен статут, зали, галерия.”, обясни още Мирослав Минчев.

За изложбата и Дружеството на плевенските художници може да чуете и в прикачения звуков файл: