Икономика

Плащането чрез ПОС терминал е предпочитано от клиентите на НАП Велико Търново

Безкасовите плащания на данъци и осигурителни вноски чрез физическите ПОС терминали в Териториална дирекция на НАП Велико Търново остават предпочитани от клиентите и през първата половина на тази година.

Близо 3 000 данъкоплатци са платили задълженията си с карта през шестте месеца на 2023 г., което е с 300 повече в сравнение със същия период на 2022 г. Този начин на плащане на задължения към фиска е предпочитан, защото няма такса и се отразява веднага в данъчно-осигурителните сметки на клиентите, а не след  24 часа, както е при традиционните банкови преводи, коментират от НАП в старопрестолния град. Изключение правят плащанията към други институции (например глоби от КАТ) или задължения в процес на принудително изпълнение, тъй като те изискват  допълнителна обработка и разпределението им отнема повече време.

Всеки, който притежава банкова карта, може да превежда чрез ПОС терминал, както дължими данъци и осигуровки, така и задължения към други институции, събирани от НАП, като глоби, налагани от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР, съд, община и други. Клиентът може дори да получи при необходимост удостоверение от НАП за липса на задължения.