Интервю Култура

Пламен Иванов от „Fireter”: Когато жонглираш с огън, го чуваш как вибрира

Театърът на огъня и сенките – „Fireter”, гостува отново във Велико Търново със зрелищно шоу. Огнена приказка ще разкажат артистите за великотърновци и гости в Нощта на Самоводската чаршия на 21 септември. Това е поредна среща между творците и публиката в старопрестолния град. „Аудиторията в Търново е наистина огнена и партнира отлично на нашия театър. На чаршията през септември ще видите първо една интродукция с великани, качени на кокили, които ще се разхождат сред публиката. След залез слънце, когато стане достатъчно тъмно, на малкото площадче ще представим своето огнено магично шоу”, издаде в интервю за Общинското радио Пламен Иванов от „Fireter”.

Формацията има амбицията да разказва истории чрез огън, а не само да жонглира с него. През годините създава редица спектакли, с които обикаля целия свят. Огнени и светлинни приказки, красиви костюми, качени на кокили мъже и жени се преплитат в едно, а в центъра на историите е вечната борба между доброто и злото. „Обикновено се опитваме да я представим чрез различни древни легенди и вярвания, облечени в нашите приказни костюми, кокили и с огнени инсталации”, допълни Пламен. Зрелищният спектакъл на „Fireter” трудно се описва с думи, жонглирането с огън – също. „Жонглиращият изпада в едно особено състояние. Когато си на едно тихо и спокойно място, ти чуваш огъня как вибрира. Понякога, в нашите спектакли, в буквалния смисъл на думата огънят ни говори. Жонгльорът изпада в една много интимна, лична комуникация с него”, сподели Пламен Иванов.

Историята на театъра на огъня и сенките започва още през 2000 г., когато в  България преминава цирк на колела от Сан Франциско. „Видяхме за първи път жонглиране с огън и кокили и изобщо такъв тип изкуство. Това ни запали и започнахме да се занимаваме сами. Дотогава у нас нямаше хора, които да правят подобно нещо. Без каквато и да е представа, че ще се развият така нещата в бъдеще, през 2001-2002 година създадохме първата огнена група в България. Тогава нещата бяха по-импровизирани, но с годините мечтите пораснаха. Стигна се до 2009 година, когато с няколко приятели създадохме театъра на огъня и сенките”, припомни си Пламен Иванов.

Комбинацията между огъня и ходенето на кокили отличава „Fireter” от останалите подобни групи. През годините жонглирането с огън става изключително популярно в България, а за разпространението му допринасят именно момчетата и момичетата от театъра на огъня и сенките. „За нас е наистина много хубаво да виждаме тази искрица огън в очите на младите хора, прекрасно е”, допълни Пламен Иванов.

Огнената приказка, разказана от „Fireter”, в която в битка ще влязат добрите и лошите герои, ще видим в Нощта на Самоводската чаршия ден преди 22 септември.

Целия разговор с Пламен Иванов чуйте в прикачения звуков файл .

снимки към публикацията: официален сайт на „Fireter“ – http://www.fireter.com.