Култура

„Плакатът – изкуството на улицата” на Красимира Друмева украси Велико Търново в навечерието на 24 май

Витрините на магазини, книжарници, фризьорски салони и други обекти в централната част на Велико Търново от вчера, 22 май, са облепени в плакати. Те са посветени на любовта към четенето, книгите и кирилицата. Идеята за нестандартната изложба-акция под надслов „Обичам да чета” е на твореца Красимира Друмева, която преподава във Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. „Плакатът е изкуство, което се представя пред публика в градска среда. Изкуството в последните години отстъпи позициите си и много хора го свързват с рекламната индустрия. Това е изкуство, което директно комуникира с хората”, коментира в интервю за Общинското радио Красимира Друмева. Тя сподели, че преди да постави всеки един от плакатите, лично е разговаряла със собствениците на търговските обекти. Зародили са се редица дискусии и ситуации, в които тя достига до извода, че хората приемат плаката единствено с неговата рекламна функция. За съжаление, споделя Красимира, мястото на плакатите напоследък e в галериите, а не сред хората. Затова се приемат по този начин от тях.

сн. личен архив

Красимира Друмева от една година работи по проекта, а основна движеща сила за нея се оказва любовта към четенето и книгите. Общо 36 плаката е подготвила тя за своята акция, но само 27 от тях намират място по улиците на старата българска столица. Останалите могат да бъдат видени в сайта designkd.com. Там всеки може да проследи цялостната концепция на проекта „Плакатът – изкуството на улицата”, както и останалите постери от акцията на Красимира. Всеки от изложените плакати по улиците на града е придружен от QR-код, който след сканиране може да отведе зрителя до интернет галерията. Идеята е реално и дигитално да се преплетат в една симбиоза, а целта е да се намери пътечката към душите на всеки един от нас чрез изкуството.

сн. личен архив

Акцията на Красимира Друмева е по повод Деня на славянската писменост и култура, а плакатите ще останат подредени до 27 май, неделя, в центъра на града. „24 май е празник на нашата писменост и култура, която се приема в световен мащаб изключително добре. Именно това е същината на празника – да се върнем към корените си”, каза още авторката.

Красимира Друмева е графичен дизайнер и художник, дълго време работи в областта на фотографията и плаката, преподава във ФИИ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Участвала е в редица изложби във Велико Търново, цялата страна и чужбина, в художествени пленери в Сърбия и Македония. Творческите й търсения са насочени предимно към графичния дизайн.