Култура

Писателят Бойко Беленски представи книгите си за Вазов и Ботев пред ученици

Образователна среща с писателя Бойко Беленски и ученици от ОУ „Вела Благоева” се състоя в читалнята на Регионалната библиотека „П.Р.Славейков” – Велико Търново. Под надслов „Епопея на незабравените в прозата” авторът представи двата си исторически романа „Любовта на патриарха”, посветена на Иван Вазов и „Да каже нявга народът…” за Христо Ботев.

В тях акцентирам върху художествената страна. Вече младото поколение е „оперирано“ и не чувства хубавата българска литература. Това, което се поднася е по-публицистично, по фрагментарно и директно. Но самият начин на вашето обогатяване предполага към това, защото повече работите с техника. Но стандартната книга никога няма да излезе от употреба”, обърна се към децата Беленски. Той им разказа, как се е впечатлил от Ботев още като ученик, благодарение на неговия учител, който е приличал на големия революционер. Участвал след това и в конкурс за Ботев.

Беленски сподели, че се е спрял на Ботев и Вазов като невероятни образи, а романът за Ботев е първият художествен у нас. Той представи малко известни факти за последните дни на революционера, който не е загинал от приятелски огън, а от черкезки. В „Любовта на патриарха“ пък става дума за епистоларното общуване между Вазов и Евгения Марс, за краткия му семеен живот с Атина Болярска и другите музи в живота на колоса на българската литература.

Неоспорим талант и златно перо е Бойко Беленски. Особената му заслуга са неговите романи на историческа тематика. Ние живеем в трудно и смутно време. Правят се опити нашите светини да бъдат поругани и да отидат на заден план, да се измени патриотичния ни постамент. Делото на Бойко е трудно, но и толкова по-благородно, защото възражда нашите герои. Представя ги на читателите на достъпен и напълно разбираем език и така, те ти стават още по-близки”, поясни критикът Георги Николов.

Ученичката Александра Кьордимитрова спечели книга за Ботев, защото показа завидни знания по история и разказа за последните дни на поета. Образователната среща с ученици бе част от програмата на „Фоайе на книгата с автограф”, организирано от Регионалната библиотека „П.Р.Славейков”. Форумът и срещите с писатели продължава до 28 април. Бойко Цветков Беленски е роден на 20.06.1952 г. в София. Завършва 112-то училище и 22 гимназия. Постъпва във Висшето военно училище във Велико Търново – профил: разузнаване, гръцко направление. Докато е курсант сътрудничи на централния печат и е удостоен да следва военна журналистика в гр. Лвов (Украйна). Новопроизведеният лейтенант е разпределен във вестник “Страж на родното небе”, където преминава през всички длъжности: от редактор – до главен редактор. По-късно е приет за аспирант във военна академия “Ленин” – Москва (1982-1985). Завършва аспирантура по тема за съветския печат. Става доктор на историческите науки. В Москва е нещатен сътрудник на в. „Литературен фронт”. През 1985 г. започва работа във Военно издателство. Работи в почти всички редакции. Уволнен е от армията през 1992 г. от Димитър Луджев по политически причини. Следва гмурване в частния бизнес: създаването и издаването на две списания „Закон и хазарт” и „Оръжеен магазин”. Последното просъществува до края на 2007 г. и след 17 години живот е закрито. Автор на 30 книги. Бойко Беленски е сред основателите на българската секция на AIEP (Международната асоциация на писателите криминалисти). Член е на СБП.