Любопитно Образование

Писателят Бойко Беленски гостува в НВУ „Васил Левски“

Писателят Бойко Беленски гостува в НВУ „Васил Левски“. Заедно с представители на издателство „Атеа“ авторът представи творчеството си пред курсанти, офицери и преподаватели от университета.

„За нашия екип е чудесна възможност да ви представим един изтъкнат наш автор пред тази млада и любознателна аудитория, сред младежи и девойки, които се подготвят за предизвикателствата на Българската армия, както и макар, и с малко, да допринесем, за това да научат нещо повече за българската история, за велики български военачалници и да укрепят своите родолюбив дух и ценности!“, се обърнаха от издателството към курсантите във военния университет.

Беленски сподели, че особено се вълнува да гостува във вуза, тъй като през 1970-1971 г. той учи като първокурсник в ВНВУ, в специалност „Разузнаване“, гръцко направление. Докато е курсант, сътрудничи на централния печат и след като печели конкурс, заминава за обучение по военна журналистика в СССР. От 1971 до 1975 г. учи като курсант в Лвовското висше военно-политическо училище, днешна Украйна. Там се обучават военни журналисти от над 15 държави. Като лейтенант започва работа в ПВО и ВВС. Новопроизведеният лейтенант през 1982 година е разпределен във вестник „Страж на родното небе“, където преминава през всички длъжности: от редактор – до главен редактор. Спечелва конкурс и заминава във Военната академия в Москва, където защитава дисертация (1982-1985 г.) и става доктор по история.

От 1975 година Бойко Беленски пише и книги, като първата – „Златозвездни градове“, излиза през 1975 г. Автор е на над 30 художествени творби, част от които в криминалния жанр, а през последните години пише историческа проза, като романите му увековечават героизма и непреходните дела на велики владетели, големи държавници, революционери, просвещенци, будители и военни пълководци. Пред аудиторията той представи малко известни факти от биографиите на Раковски, на Ботев и Иван Вазов, на които са посветени книгите му „Да каже нявга народът“, „Прозренията на Раковски“, „Любовта на патриарха“. Особено внимание той обръща на героя от Дойранската епопея ген. Владимир Вазов, на когото е посветен романът му „Свалете знамената с почит“. Бе прочетен и откъс от творбата, а писателят представи и интересни факти от живота на талантливия военен стратег. Беленски сподели в аванс, че в момента подготвя за печат и роман за живота и делото на ген. Иван Колев – „бащата на българската конница“ и героят на Добруджа.

В края на срещата с писателя, курсанти и техните преподаватели имаха възможност да поговорят с автора и да получат автограф от него. Бойко Беленски дари свои книги за библиотеката на НВУ и получи подарък за спомен от университета.