Култура Образование

Писателят Асен Сираков се срещна с ученици на ОУ Димитър Благоев“

Близо 100 ученици от I до IV клас в ОУ Димитър Благоев“ във Велико Търново днес се се срещнаха с писателя Асен Сираков, който представи детските си книги пред тях. Сираков участва в седмото издание на „Фоайе на книгата с автограф“. Срещата бе вълнуваща, тъй като за пръв път на малчуганите гостуваше детски писател. Сираков представи поредицата от книжки с герои животни „Приказки с картинки за чудати животинки“, която е за деца във възрастовия диапазон 5-8 години и четирилогията за семейно четене „Четвъртото неизвестно“. В срещата участва и издателят Делян Илиев, който бе осигурил ваучери за отстъпка за книги за децата с цел стимулиране на четенето.

Писателят започна с това, че въпреки напредването на технологиите и на децата с таблетите и телефоните, четенето на книжки винаги ще е актуално.

„Когато човек чете книжка, той е съпричастен с това, което става вътре. Понякога се противопоставя, понякога се сравнява, понякога сравнява свои познати или непознати. Защо пиша приказки за животни ли? Много пъти се е случвало, когато пишеш за деца, някой прочита и казва – а, този е като Данчо, или тази прилича на Марийка, ей този го познавам… Когато човек пише за хора, търси прототип, търси с кого да ги оприличи, търси познати, на които приличат. А когато в приказката са описани животни, те могат да бъдат всички, този, който чете, да си избере да бъде. И затова животните са много по-забавни и по-смислени в това отношение и могат да бъдат натоварвани с най-различни черти и характеристики“, обясни той. Писателят прочете откъси от „Приказка за малката слоница“, от „Приказка за малък Мечо или кога Зайо спи зимен сън“, разказа , че едно от животинчетата от негова книжка – Плишимура, всъщност е червена панда, която живее в Китай, както и за четирите книжки в четирилогията „Четвъртото неизвестно“, с великолепните на талантливи български художници.

Децата засипаха с въпроси своя гост. Интересно ли е да си писател, попита второкласник, а Асен Сираков му обясни: „Писателството е талант или призвание и труд, но е и професия, обясни гостът. „Не всички професии са приятни и интересни, обаче писателството е такава професия, че ако не ти е интересно, не трябва да се хващаш. Трябва да е интересно преди всичко на този, който пише, защото тогава има шанс да стане интересно и на другите. Откъде му хрумват идеите за книгите и как измисля своите истории, се интересуваха малчуганите. „Няма рецепта как се случва, може, както си вървиш по улицата да ти хрумне нещо и тогава бързаш да се прибереш вкъщи, да го драснеш на едно листче, за да може като се върнеш към тази тема, да седнеш да го напишеш. Може да се събудиш през нощта в 3 часа, тъй като ти е хрумнало нещо.“ Дали е писал стихове като малък, на колко години е издал първата си книга, откога пише за деца, заболяват ли го ръцете да пише, бяха сред другите въпроси. Сираков сподели, че първата си книга написал на 28 години, а от 15 години пише за деца, тъй като е по-трудно.

В края на срещата малчуганите получиха автографи от Асен Сираков от избраните от тях книжки и малки подаръчета, осигурени от издателството.

Вчера, 13 април писателят гостува в Регионалната библиотека „П.Р.Славейков“. Там той чете откъси от някои от своите последни творби – „Ловецът на охлюви“ (роман-дневник) „Клозет на края на града/ Светът е кръчма“( разкази и скечове), „Как да живеем с изтрещялата си половинка“ (забавна психология в две части), „Ъпдейт“ (роман), „Варницата“ (роман-алегория с привкус на политическа сатира), както и най- новото забавно четиво – „Жената шофьор&Мъжът домакиня“.

Асен Сираков се утвърждава като български писател с вкус към провокацията, парадокса, нестандартното и абсурдното, които открива в съвременната ни действителност. Негови изследователи определят творческия му стил като „парадоксален реализъм“. За автора на повече от 30 книги, хуморът е обикнат похват, чрез който възприемаме по-философски и по-леко действителността, средство, което стимулира мисловния процес у читателя и няма творба, в която хуморът да е малко или повече застъпен.

Според Сираков, смехът удължава живота, същият този, в който не ни е до смях. В някои от изцяло хумористичните му книги той успешно си партнира с талантливи български илюстратори и карикатуристи – Чавдар Николов, проф. Виктор Паунов, Румен Статков, Валери Александров и Капка Кънева.