Култура Любопитно

Писателката и дипломат Деметра Дулева се срещна с читатели във Велико Търново

Литературен разговор с писателката и дипломат Деметра Дулева, организиран със съдействието на сдружение „Клубът“, се състоя в Камерна зала на библиотеката при Народно читалище „Надежда 1869“ във Велико Търново. Дулева представи пред публиката двата си романа „Преобърнати съзвездия“ и „Странстващият албатрос“.

„Писането е процес, който ти позволява да превърнеш фактите в художествена фикция, защото директното говорене за фактите почти никога не работи. Аз не разказвам живота си в книгите, но по някакъв начин те са всичко което съм преживяла и сме преживели, включително и като колективна травма. Моето поколение, от 1989 г., е това, което познава агонизиращият край на социализма, падането на Берлинската стена, прехода, масовата емиграция. И в двата романа е засегната тази тема“, сподели авторката.

Деметра Дулева е филолог, писател и дипломат, родом от София. Работи като консул в посолството ни в една от европейските столици – Париж. Първият ѝ роман – „Странстващият албатрос“ („Хермес“, 2019), печели през 2020 г. наградата „Перото“ за най-добър дебют. Отличен е с втора награда в категорията художествена проза на „Портал Култура“ и е номиниран за роман на годината на Фонд „13 века“. Вторият ѝ роман – „Преобърнати съзвездия“ бе приет много добре от читателите и затвърди мястото на Деметра Дулева като един от най-талантливите съвременни български автори.

Гергана Нинова