Култура

Пет филма за социалното предприемачество ще бъдат прожектирани във Велико Търново

Пет филма за социално предприемачество и алтернативни икономически модели от Италия, Бразилия, Турция и Франция ще бъдат показани във Велико Търново. Първите две прожекции ще са днес и утре (18 и 19 януари) от 19:00ч. в търновския бар ТАМ. На 25 януари (сряда) от 19:00ч. ще бъдат показани още три филма. Прожекциите се организират по инициатива на Балканския институт за труда и социалната политика, а входът е свободен.

Програма:

18 януари, 19:00ч. –   „Забрави наученото“ (Италия. 2015, 60 мин.)

„Забрави наученото“
Лучио Базадонне и Анна Поллио.

Докато размишлява върху логиката и механизмите на отношенията и споделянето на време и пространство, семейство напуска своята безопасна зона в града в търсене на живот, който е по-човешки. Как ще погледнат на стария си живот в края на пътешествието? И най-важното – ще го искат ли?

19 януари, 19:00ч. – „Палмас” (Бразилия, 2014, 56 мин.)

„Палмас“
Едлиза Барбоса Пейшото

През 1973 г., движена от интересите на спекулации с недвижими имоти, префектура Форталеза отнема домовете на 1500 семейства в крайбрежната зона на Форталеза. Тези семейства, преместени на над 20 км, на място без минимална жилищна инфраструктура, инициират движение на претенции и борби. Това би било история като на много подобни, разпръснати из Бразилия и други части на света, ако не е фактът, че тази общност решава социално-икономическите проблеми на жителите си като създава своя собствена валута, ПАЛМАС (PALMAS). И една банка – първата от така наречените банки за развитие на общността в Бразилия – банка Палмас.

25 януари, 19:00ч. – „Забележителни хора” (Турция, 2015, 30 мин.), „Достоен живот на земите ни” (Франция, 2015, 37 мин.), „И сега нашите земи” (Франция, 2015, 30 мин.)

„Забележителни хора“

Орхан Текеоулу

Хората, живеещи в източния черноморски регион на Турция, заедно с техните традиции, характерен начин на живот и най-вече необичайни практични решения, ни карат да се замислим дълбоко или да се смеем от сърце. Метин Акънджъ се отегчава от градския живот и не може да устои на изкушението да се върне в селото на детството си. Един ден той оставя двете си възрастни деца и съпругата си и решава да се засели в селището Чамлъхемшин на хиляда метра височина.

* * *

„Достоен живот на земите ни“

Фамара Диало

Историята разказва за раждането на къса верига от устойчиви продукти, продавани в Сенегал. Тя подчертава, че е възможно да се създаде конкурентен и икономически стабилен селски бизнес. Филмът ни среща с някои от производителите на този селски кооперативен проект. Споделяме техните пътувания и опит, а те прояват интерес към агроекологичните техники за справяне с трудностите, които днес засягат семейното селското стопанство в Сенегал. Достойният живот на земята ни отново стана възможен …

***

И сега нашите земи“

Жулиен Льо Не и Бенжамен Пол

Документален филм за съпротивата срещу завладяване на земята в Африка, в който трима фермери се борят за опазване на земята и начина си на живот срещу чуждестранните инвеститори.

Снимка: Facebook