Образование Социални дейности

Пет деца от социалните услуги в областта са с подкрепа по менторската програма „Скритите таланти на България“

Пет деца в неравностойно положение от Великотърновска област са част от целогодишната менторска програма на „Операция: Плюшено Мече“ – „Скритите таланти на България”. Тя съществува от четири години и е насочена към деца, лишени от родителска грижа и деца в рискова среда за развитие на техния талант и им помага да влязат в университет или да си намерят работа след завършване на 12 клас.

По програмата от региона се подпомага момиче на 17 години. Тя спортува тенис на маса. Има спечелени медали от различни национални шампионата. Три 12-годишни момчета също са част от програмата – Скритите таланти на България. Те тренират футбол. От тази година е включено и едно дете на 15 години, което ще се занимава с рисуване.

Общо 30 деца от цялата страна са преминали през програмата „Скритите таланти на България”. 8 от тях са успешно приети в университети. Две имат открити самостоятелни изложби, а едно издаде своя първа стихосбирка.

Между 11 и 18-годишна възраст са подпомаганите деца по менторската програма. Те трябва да са в редовна форма на обучение, с успех минимум 4 .00 в училище и да имат желание да развиват своя талант. От тази учебна година към изискванията се включват и мотивационни писмо, и препоръки от директорите на училището и социалната институция.

Ролята на ментора в Програмата е ключова: осигурява подкрепа, насърчение, личен опит, градивен пример и помощ при постигане на краткосрочните и дългосрочни цели на всеки талантлив младеж. Тяхната работа е на доброволен принцип, посочват от НПО-то.

Кремена Крумова – Попова