Здравеопазване

Пет години от основаването си навършва днес групата на Анонимни алкохолици във В. Търново

Пет години от основаването си навършва на 28 ноември групата на Анонимни алкохолици във В. Търново. Тогава се провежда първата сбирка в града. Началото ѝ е поставено от жена от София, която, след като се установява във В. Търново, разбира, че все още няма група на АА и решава да сформира такава. Срещите на страдащите от алкохолна зависимост започват да се провеждат в помещение, което им е отдадено от Католическата църква на ул. “Гоце Делчев” 8 под Хуманитарна гимназия. От юли т.г. във В. Търново стартира и втора група на АА, а сбирките се провеждат в помещението на Адвентистката църква на ул. “Димитър Буйнозов” 4.
Т.г. движението, спасило милиони болни от алкохолизъм и помогнало им да останат трезви в продължение на десетилетия, отбеляза 85 г. от основаването си. Заради пандемията от COVID-19 и социалната изолация лекарите и психолозите отчитат бум в употребата и злоупотребата със спиртни напитки не само у нас, но и в останалите държави.
“Алкохолизмът е стигматизиращо заболяване и болните от алкохолизъм имат нужда от информация за това как може да им се помогне. В момент, когато достъпът до всички болнични заведения и специализирани институции, занимаващи се със зависимости, са труднодостъпни поради недостатъчен ресурс, сбирките на Анонимни алкохолици във В. Търново продължават да се провеждат – както на живо, така и онлайн”, съобщават от групата на АА. И допълват, че сбирките са достъпен и ефективен начин хората, които са зависими от алкохола, да останат трезви въпреки тревожните обстоятелства и сложната обстановка.
Телефонът за връзка с АА – В. Търново е 0898 981 302.