Култура

Петя Василева: Най-важните неща в подхода към децата са търпението и любовта

Петя Василева ръководи великотърновското музикално студио „Елита” от 2011 година. Кръщава го на своята майка – Елита Петрова, която се оказва първата с това име, сподели в интервю за Общинското радио Василева.

За тези няколко години сдружението организира концерти и конкурси, обучава талантливи деца във вокално майсторство и отношение към музиката. Успешна година изпращат изпълнителите и преподавателите, обобщи вокалният педагог. Според нея дългото търпение и любовта са най-важните неща в подхода към децата. „Децата обичат много музиката и изкуството, но подходът към тях е наистина много важен. Много е крехка възрастта им, когато дойде моментът да започнат сценичните им изяви. Те трябва психически да са подготвени за сцената”, коментира Петя Василева.

Заради голямата конкуренция в песенните конкурси, мнението на вокалния педагог е, че на 4-5-годишна възраст е моментът най-малките да започнат да се занимават с пеене. Всичко зависи от детето, ако дикцията му е добра и се изразява добре, и на тригодишна възраст може да се запише на уроци. За музикален инструмент обаче е рано, след пет години е най-подходящият момент за това.

Музикална школа „Елита” има за цел да открива и развива млади таланти – певци и инструменталисти, чрез индивидуална работа с тях в няколко възрастови групи. Часовете са провеждат два пъти седмично, а времетраенето им е 45 минути. Едноименното сдружение е създадено през 2012 година, с основен приоритет популяризирането на българското изкуство, култура и спорт в страната и чужбина. Организират музикални концерти, фестивали, международни, регионални и национални конкурси, симпозиуми, празници на песента, мюзикъли, турнета в страната и чужбина и др.

снимка: личен архив, Фейсбук