Денят Полиция

Петър Христов приживе : Приемам се за успял човек!

„Ако искаш да стигнеш бързо, тръгни сам. Ако искаш да стигнеш далеч, тръгни с приятели! Аз се приемам за успял човек. Създавам среда и възможности на младите хора да достигнат там, закъдето са тръгнали. Поиграйте си с това да гледате в бъдещето. Никога не съм се страхувал да мечтая, затова: Мечтайте! Бъдете будни! Реализирайте!“, това са думи на убития днес бизнесмен Петър Христов пред студенти във ВТУ при една от последните му публични изяви във Велико Търново. Срещата му с младите хора е почти в края на годината по покана на Дипломатическия клуб „Имхотеп“ към вуза, на който Христов е член на Настоятелството на нашия университет.

Тази сутрин собственикът на „Лактима” бе застрелян показно в София, по свидетелски данни с няколко куршума. Въпреки бързата реакция на шофьора му, който го откарва във ВМА, Христов умира.

Той е дълбоко свързан със Старата столица през годините. Фирмите му дават хляб на много семейства от областта. Освен в млечния бранш, Христов се занимава със строителство, а брат му Димитър Манолов държи няколко увеселителни заведения в региона.

Дъщеря му Михаела е изпълнителен директор на „Лактима” и заедно с мениджърския си екип планираше тази година да започнат изграждането на изцяло ново предприятие, което да е най-модерното за производство на сирена и кашкавали в България. Инвестицията се очаква да надхвърли 10 млн. лв.

Когато фигуристът Максим Ставийски помете с джипа си кола с великотърновски младежи, сред които тежко пострада Мануела Горсова, Петър Христов пое разходите по лечението на момичето в Израел, като до последно помагаше на семейството и.

Една от последните спортни придобивки на Велико Търново е дарение именно от Петър Христов – това е футболно игрище в търновския квартал „Картала”. Бизнесменът е големия спонсор и на футболния отбор „Болярчета”, след като повярва на двама млади треньори и с общи сили постигнаха десетки победи на турнири в цялата страна. В далечното минало Петър Христов беше президент на „Локомотив” – Горна Оряховица” и акционер в „Етър”.

Бизнесменът е носител на Наградата „Велико Търново”.