Денят

Петър Филев извади богоявленския кръст от Янтра във Велико Търново

За пръв път през последните години цивилно лице, а не курсант от Националния военен университет извади богоявленския кръст от река Янтра.  Над 30 смелчаци скочиха в ледените води, но най-бърз и сръчен беше Петър Филев.  Под бурни аплодисменти, викове „юнаци”  и ек от тържествен гърмеж той  донесе реликвата на Владишкия мост, където с парични дарения го посрещнаха митрополит Григорий и кметът на града Даниел Панов.  Петър е на 38 години, от Велико Търново. Участва в ритуала за първи път по съвет на свой приятел. Споделя, че усещането във  водатае студено, но вълнуващо и пожела на всички хора здраве, мир и любов в душите.

За пета поредна година народният представител от ВМРО доц. Милен Михов връчи лична награда на курсант, който е участвал в ритуала, но не е успял да извади кръста. Късметлията беше младши сержант Симеон Симов, втори курс, специалност „Разузнаване”, от Пловдив.  Избран е от депутата, защото отговаря на изискванията – да носи българско царско име и да е добър курсант.

Отбелязването на Богоявление започна в ранните часове с Велик водосвет и Света литургия, отслужени в катедралния храм „Рождество Бородично“.  По-късно пред крепостта Царевец търновският митрополит Григорий осветени бойните знамена на НВУ „Васил Левски“ и на структурите на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, ректора на НВУ „Васил Левски“ полк. Иван Маламов, народни представители, областният управител проф. Любомира Попова, общински съветници, общественици  се включиха в празничните прояви.

 

 

Снимка: Валери Ставрев