Коментари Култура

Петър Денчев – между режисурата, драматургията и прозата

Среща-разговор с драматурга, режисьор и писател Петър Денчев организират във Велико Търново. Събитието ще се състои в бар „Хипстър” на Самоводската чаршия на 29 ноември, четвъртък, от 19:30 часа. „Тъй като аз много често се срещам с публики, които не познавам, обикновено започвам от много далеч. Занимавам се с това да провокирам хората да задават въпроси около историите, защо разказваме истории. Тези срещи са любопитни, защото благодарение на разказването хората живеят и се свързват. Често по време на тези събития се появява една особена поетичност заради това, че определена история може да бъде споделена като някакъв вид идентичност между хората”, посочи в интервю за Общинското радио Петър Денчев.

Негови разкази са публикувани в издания в Сърбия, Македония, Хърватия, Германия и САЩ. С романа си „Тъй, както мъж целува жена, която обича” Денчев печели конкурса за нов български роман „Развитие” през 2007 г. През 2010 г. издава сборника с разкази „Истории в минало време“, две години по-късно – и романа „Тихото слънце”. „В годините започнах да пиша и да търся неща, свързани с израстването ми като човек. Съвсем естествено, в началото ме вълнуваха интимни, любовни въпроси, опитвайки се да ги облека в проблемите на днешния ден. Преминал съм през всички етапи на интерес, които формират един човек – обществото, политиката, личния живот. Това, което може да се нарече основен проблем в тези произведения, е свързано с това, че все по-малко днешният човек в началото на 21. век е първоизточник на собствения си живот. Че той често робува на миналото, на възприятия, на форми. Той често е оформен от всичко друго, но не от собствения си автентично породен живот”, допълни Петър Денчев.

Той е поставял спектакли на сцените на повечето от големите театри в България – Народния театър „Иван Вазов” София, Сатиричния театър, културните институти във Варна, Русе, Стара Загора, Пазарджик, Ямбол и др., които са гостували на фестивали и форуми в Сърбия, Румъния, Косово и Черна гора. До съвсем скоро Денчев бе драматург на Драматичния театър „Стоян Бъчваров” във Варна. „Чувствам се най-добре като автор на проза и театрален режисьор. Вкусът на публиката се променя само под въздействието на артистите – те са тези, които оформят вкуса на публиката. За съжаление в българския контекст не винаги имаме точно тази много желана среща между артисти и публика. Много често артистите изпреварват вкуса на публиката или поне се опитват да го направят. Това е нещо, което е достойно за адмирации. Мисля, че публиката трябва да бъде научавана и въвеждана с последователните усилия в това, което един артист иска да покаже, независимо какви усилия му коства това. Защото работата на артиста е не само да бъде само и безусловно харесван. Публиката обикновено наказва нечестните, тези, които не са автентични и искрени в контакта си с нея”, добави Денчев.

автор на снимката към публикацията: Миглен Белев