Денят

Петък 13-ти е, не дърпайте котката за опашката

Днес е петък, 13-и. Запознайте се с интересни факти около фаталното число и малко суеверия за очарование на последния ден от седмицата.

 

Има поне един петък 13-ти всяка година, но никога повече от три на година.

Вярва се, че страхът от петък 13-ти идва от 13 октомври 1307 г., когато хиляди рицари-тамплиери били заловени и изтезавани по заповед на папа Климент V. Те били принудени да признаят обвинения в ерес и содомия, и били изгорени на клада. Оттогава петък 13-ти се смята за „лош ден“ за тамплиерите.

Други вярвания са свързани с древен Рим, където магьосниците се събирали в групи от 12, тъй като считали, че 13-ят човек е олицетворение на Дявола.

Днес много хора продължават традицията да се страхуват от този ден. На много сгради по света липсва 13-и етаж. Много градове нямат 13-ти номер на улиците и булевардите си.

 

В някои американски и британски хотели липсва стая номер 13, а в самолетите на различни компании място 13 е забранено.

Във Флоренция пък изкуството за избягване на номер 13 е стигнало своя връх и там къщите между номер 12 и 14 се намират на номер 12 и половина.

В САЩ хората са по-практични и просто отказват да си купуват къщи на „фаталния“ номер.

Въпреки вярванията, че петък 13 носи нещастие, много хора не се страхуват от деня. Един от тях е британец, който има тринадесет татуировки на числото „13“ – всичките направени в 13-ти петъци и днес ще се сдобие с още една.

Повече от 80% от небостъргачите в САЩ нямат 13-и етаж.

В автомобилните състезания „Формула 1“ няма болид с номер 13.

 

Според някои изследователи пък хората просто обичат да се страхуват от нещо и тъй като числото 13 е винаги наблизо, на него се е паднало злощастната съдба на „персона нон грата“.