Култура Община

Петчленен екип за 19 дни реставрира първото от четири сграфито пана в Старо Търново

19 работни дни отне на 5-членен екип великотърновци да реставрира сграфито паното „Апотеоз”, изрисувано през 1974 година върху старинна сграда на ул. „Стефан Стамболов” и посветено на майстор Колю Фичето. Оказва се, че това е първото реставрирано сграфито пано в България, съобщи за Общинското радио Милен Джановски, ръководител на екипа. „Времето за реставрация бе три пъти повече от това, за което е направено то през 1974 г. Тогава те са правили по 10-12 кв. м. на ден, били са готови за шест или седем дни. Най-трудното за нас бе да се консервира стената, защото този тип технология на сграфитото е с три или повече пласта цветна мазилка. Тя се нанася и се изгребва, докато е още прясна и докато се появят долните пластове. Всичко това се прави с вар и много пигмент – той е сух и отслабва действието на варта и с годините здравината на мазилката беше станала на прах”, допълни Джановски.

Да се намери начин, който да заздрави тази мазилка, е била една от трудните задачи за специалистите. За справянето с нея помага химикал, дошъл от Италия, който се използва специално за консервация на сграфито. „Той оздрави стената, а едва след това започнахме да реставрираме”, поясни Милен Джановски. За първи път в България се използва такъв материал, уточни той.

Екипът му е използвал и система, с която работят най-големите строителни фирми в света. Тя служи за реставрация на дворци и храмове. Накрая специалистите са минали сграфито паното с грунд, който не позволява проникването на вода, която впоследствие да разруши стената. „Дъждът само се плъзга по повърхността, той не попива вътре и не променя нито структурата, нито цвета на стената ”, допълни ръководителят на екипа.

Като чувство на отговорност описва Милен Джановски сблъсъка с тази задача. „Седеше като сянка зад мен това чувство на отговорност за един от символите на града ни. Беше много важно работата да се свърши технологично правилно и да има краен резултат”, акцентира творецът.

Любопитен факт е, че авторът на паното – Марчо Караджов, е присъствал по време на реставрационната дейност. „Той искаше да се направят някои промени. По изрично негово желание сивият цвят в момента е направен малко по-светъл от оригинала”, каза още Милен Джановски.

До Коледа да бъдат реставрирани и другите три сградито пана по улиците „Стефан Стамболов” и „Опълченска” е целта на петчленния екип. „Всичко зависи от времето – дали то  ще ни каже „да”, каза за финал Милен Джановски.

Специалистите в момента работят върху паното на Григор Спиридонов, също създадено през 1974 година. Настоящият етап от възстановяването ще обхване също изображението до втората панорамна площадка, пресъздаващо посрещането на ген. Йосиф Гурко в сграда, дело на Благой Иванов, както и паното на площад „Велчова завера“.

Реставрационните дейности са възложени на Община Велико Търново, осигурено е и необходимото финансиране.