Образование

Пето издание на конференцията „Визуални изследвания”

44 преподаватели и учени от страната и чужбина ще участват в тазгодишното пето издание на конференцията „Визуални изследвания”. Форумът се организира от катедра „Изкуствознание и теоретични дисциплини” при Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет. Програмата е двудневна. Официалното откриване ще се състои на 25 октомври от 14 часа в зала 115.

„Идеята за конференцията е провокирана от ролята и значението на теорията в изкуството. Имало е периоди, когато тя е оказвала силно влияние и обратното. В днешното културно пространство теорията е от съществено значение, тъй като изкуството е и познание, самопознание, диалог, поведение, комуникация… В съвременното общество то все по-често борави с думите и все повече се налага тенденцията на допълване между теория и практика в различните форми на изкуството”, обясни ръководителят на катедрата Емил Матов.

В дискусиите от българска страна ще се включат представители на ВТУ „Св. Кирил и Методий”, СУ „Св. Климент Охридски”, Националната художествена академия, БАН, Нов български университет, Университета по архитектура, строителство и геодезия, ЮЗУ „Неофит Рилски”. Чужденците – преподаватели и учени, са представители на образователни и културни институции от Полша, Румъния и други държави.