Образование

Петима възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм се борят за финалисти в кулинарно състезание

Петима възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново се борят за финалисти в кулинарно състезание на UNILEVER FOOD SOLUTIONS. Учениците участват в категорията джуниър със специалитети, приготвени по тяхна идея с помощта на приятели, роднини и шеф готвачи.  С почти 700 гласа засега временната класация води десетокласникът Янислав Дамянов. Той получава симпатии за ястие от сьомга с коричка от лешници, белгийски бял шоколад и свежи глазирани плодове. Втори след него е съученикът му Ивайло Гасеров. Бъдещият професионален готвач обира овациите с патешки гърди с пюре от карфиол и кокосово мляко, гарнирано с аспержи и глазирани моркови. Шести  в класацията е Петър Маджаров. Той се състезава с пилешко филе фантазия, пълнено с четири вида сирена и лимонено ризото с чипс от лимон и спанак. В отбора влизат още Йорданка и Лъчезар от XI „д” клас. Рецептите на учениците можете да подкрепите на адрес unichef.bg. Гласуването ще продължи до края на месец октомври.

За трета поредна година се провежда състезанието. Ученици на гимназията участват за втори път, обясни учителката им Божия Михайлова. Надпреварата се провежда в два кръга. На финалния кръг, който ще се проведе в София, отиват първите десет. Специалитетите ще се оценяват от международно жури. Победителят в категорията за учениците получава стипендия за обучение в Института по кулинарни изкуства във Варна, а учебното заведение, в което се обучава – 1000 лева за кухненско оборудване. Наградата за второ и трето място е един месец стаж в столичен реномиран ресторант, уточни Божия Михайлова.

 

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone