Политика

Партиите и коалициите не постигнаха консенсус за ръководството на РИК Велико Търново

Представителите на политическите сили и коалиции не постигнаха съгласие за ръководството на Районната избирателна комисия на консултациите при областния управител. ГЕРБ предложиха за шеф на комисията Десислава Йонкова, която има дългогодишен опит на тази позиция, а от „Коалиция за България”– Христо Данев, който е бил пет пъти в състави на районната и на общинската избирателна комисия.

В мотивите за кандидатурата на Данев областният председател на БСП  Петко Тюфекчиев изтъкна, че на последните парламентарни избори „Коалиция за България” е първа политическа сила в IV Многомандатен Великотърновски регион и затова е логично да получи председателското място.

Освен това според социалистите секретарят трябва да има юридическо образование. Издигнатата от ДПС Шенгел Сармахмудова е икономист и на този пост също има дългогодишен опит. Позицията за юридически ценз беше подкрепена и от представителя на ВМРО Николай Цонев.

При преговорите извън залата на консултациите  ГЕРБ и „Коалиция за България” отново не се споразумяха. Областният управител проф. Любомира Попова обяви, че протоколът от днешното заседание ще бъде изпратен в ЦИК, която да 5 април ще се произнесе с решение за ръководството на  районната комисия.

15-членен е съставът на РИК – Велико Търново. ГЕРБ имат петима членове, БСП – четирима, „Обединените патриоти” – двама, а ДПС, „Воля”, Реформаторският блок и „България без цензура” – по  един.

Кандидатите на ГЕРБ са Десислава Йонкова /за председател/, Красимира Петрова, Николина Минева, Силвия Дечева и Елмира Илиева.

Номинациите на „Коалиция за България” са Христо Данев /за председател/, Николай Илиев, Пламен Костадинов и Слав Личев.

ДПС за пореден път издига Шенгюл Сармахмудова за секретар.

„Обединени патриоти” предлагат Кирил Станчев за зам.-председател и за член Борислав Гърдев.

Вторият зам.-председател на комисията е фаворит на ПП „Воля”. Това е Елка Нешева.

От Коалиция „Реформаторски блок” посочват за член Нина Велкова, а от „България без цензура” – Христина Харалампиева.

РИК се сформира за предстоящия на 26 май вот за членове на Европейския парламент.