Образование Политика

Парламентарната комисия по отбрана заседава в НВУ „Васил Левски”

България без армия не е държава. Около това становище се обединиха участниците в заседанието на парламентарната комисия по отбрана, което се проведе в Националния военен университет „Васил Левски”. В експозе за развитието на висшето военно училище във Велико Търново ректорът бригаден генерал Пламен Богданов подчерта, че от 2016 г. университетът има оценка 9,17 при 10 възможни точки за институционална акредитация. В момента в учебното заведение се обучават близо 3000 души, от които 690 курсанти, над 1300 студенти, 314 кадети в редовна и задочна форма, 28 докторанти и около 1000 специализанти. Университетът е първият военен университет в Европа, който работи по програма „Еразъм” и има над 55 партньори, а учебният процес съответства на европейската система за трансфер на кредити, подчерта бригаден генерал Богданов.  Подготовката на курсантите се осъществява по нови програми, които са увеличили практическите занятия, а почивката от 2 месеца  е намалена на 20 дни през лятото и 10 дни през зимата. В Центъра за професионално и продължаващо обучение са преминали над 600души от  контингентите за участие в мисии в чужбина, уточни началникът на НВУ. Той поясни още, че бюджетът на училището не расте еднакво с увеличаването на броя на курсантите и щатния състав, но отпуснатите 16 млн. лева за ремонт ще бъдат инвестирани в газификация на сградния фонд, модернизация на учебната база и прилежащата инфраструктура.

Дискусия за отбраната като стълб на държавността беше включена в дневния ред на заседанието. По темата говориха експертът   по национална сигурност Велизар Шаламанов, издателят Иван Гранитски, историкът акад. Георги Марков и основателят на информационна агенция Красимир Узунов.

На заседанието присъстваха областният управител проф. Любомира Попова и кметът Даниел Панов.

Срещата започна с поднасяне на цветя на паметниците на Васил Левски и на възпитаниците на Националния военен университет и с едноминутно мълчание в памет на загиналите летци край Крумово.