Култура

Паметна вечер, посветена на поета Ивайло Иванов, организират негови приятели и почитатели

Дни преди да се навърши една година от смъртта на поета Ивайло Иванов, негови приятели, преподаватели и почитатели се събират, за да почетат паметта му с поетично-музикална вечер.

Инициативата е на младите поети от университетския литературно-дискусионен клуб „Емилиян Станев”, които решават да посветят традиционното си пролетно четене на техния предшественик. Членовете на клуба, преподаватели, приятели и почитатели ще се съберат на 17 май (сряда) от 17:00ч., в зала 2 на Ректората във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, за да си спомнят за поета.

Ивайло Иванов напусна този свят на 30 май 2016г., на 43-годишна възраст, но остави след себе си осем книги, поезия, сатира и литературна критика, публикувана в периодичния печат. През есента на 2015г. излезе последната му стихосбирка „Нов сън за щастие”.

Гл. ас. д-р Мая Ангелова – близка приятелка на поета, сподели пред Общинското радио:

„Ивайло успя да продължи, надгради и много талантливо да изгради свой оригинален почерк на основата на българската традиция, която той много добре познаваше. Всъщност това беше и проклятието му – той не познаваше езика в друг вариант, освен чрез поезията..”

Разпознаваем, запомнящ се стих, с дълбоки метафизични основи, с прозрачни до бяло небеса – една поезия, с която всяка литература трябва да се гордее.. – така гл. ас. д-р Мая Ангелова определи творчеството на Ивайло Иванов.

В интервю от ноември, 2015-а. самият поет споделя:

 „Вярвам, че има семенца, които са вложени по рождение, по незнайните пътища на гена и кръвта, и човек е призван да сбъдва тези дарования, да се грижи за тях като съвестен стопанин и да ги развива. Това съм се стремял да правя и аз в своя живот.”

 

Повече за Ивайло Иванов чуйте тук от д-р Мая Ангелова.