Икономика Поминък

Пак добра година за „Лозенска лоза“ в Килифарево

Поредна успешна година отчита „Лозенска лоза” с лозов масив край Килифарево. И тази бе добра за стопаните, с изба в Карабунар. 125 тона е общият добив от грозде. От тях, червеното е 29 тона, а 96 тона е бялото. Средният добив също е добър – 600 кг/дка. Спрямо миналата година реколтата е още по-богата. През 2018 година са добили общо 104 тона грозде, а средният добив бе 500 кг/дка.

Времето беше с нас и тази година. Смятам, че сме се справили добре с агротехническите мероприятия, защото и реколтата е много добра. Добра е и захарността. При бялото тя е между 21,5 % и 22 %, а за червените сортове над 24 %. Справихме се и с намирането на работна ръка. Дадохме гласност повече за кампанията по гроздобер тази година. Имахме работници от Килифарево, Къпиново, Пчелище, Церова кория,  Дебелец и др. Опитахме се и механизираните дейности да дават превес при целия процес по поддържане на масива”, посочи Милева.

Лозовият масив се разполага на обща площ от 205 дка. Сортовете са Совиньон бран, Пино ноар, Пино гри, Малвазия. Има и 16 дка нови лозя от 2018 г. с бял сорт Совиньон блан.

Цикълът при „Лозенска лоза” е затворен. Произведеното количество грозде отива за направа на вина. Във фирменото магазинче в Килифарево се предлагат бели, червени вина, розе и ракия. От няколко години са новите серии продукти – „Българско наследство”, направено от традиционни български сортове грозде и купаж – „Виа Венера”.

Освен за потреблението във вътрешния пазар, от няколко години, готовата продукция – виното, стопаните изнасят за страни като Белгия, Холандия, Чехия, с малки партиди и за САЩ, и Канада. „Стараем се да поддържаме качествен продукт от масива до избата и да предлагаме на клиента най-доброто и се надявам това да бъде оценено”, заключава Соня Милева.

Кремена Крумова – Попова