Община Общински съвет

Още 4 500 великотърновски домакинства ще могат да минат на екологично отопление през 2023 г.

Своеобразен отчет на изпълнението на проекта „Българските общини работят заедно за подобряването на качеството на атмосферния въздх“ по програма Life на Европейската комисия направи днес кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов пред местния парламент. Анализът му беше в отговор на питане от страна на общинския съветник Димитър Чолаков, свързано с подмяната на отоплителните уреди на великотърновци с екологични такива на газ или пелети.

Към настоящия момент проектът е в последния основен етап, като при последната обществена поръчка са възникнали затруднения заради постоянното покачване на цените, което е наложило многократно обявяване на процедурата. След приключването на последната покана се изпълняват 252 договора  с граждани, стана ясно от отговора на кмета инж. Даниел Панов. Домакинствата, които ще преминават на отопление на газ, са 111 броя. На 62 домакинства уредите вече са монтирани. През октомври ще бъдат монтирани уредите на още 13 домакинства, а останалите 36 домакинства не са готови с инсталациите. По искане на гражданите монтажът ще се извърши през пролетта на 2023 г.

141 домакинства ще преминат на отопление с пелети. 79 от тях са заявили готовност и предстои при тях монтаж на уредите. 53 нямат готовност за монтаж и техните уреди ще се монтират догодина по тяхно искане. 9 семейства са отказали да се отопляват на пелети заради тяхната повишена цена.

В началото на следващата година ще бъде отворен проект за над 4 500 домакинства, в които, освен с климатици, старите им отоплителни уреди ще могат да се подменят и с термопомпи. Затова тези великотърновци, които не са успели да кандидатстват сега, ще имат тази възможност напролет.

„Да, наистина, последната година и половина много се забавиха нещата поради некадърност и  поради липса на експертност сред управляващите. Този проект за 4 500 абонати трябваше да стартира през месец май тази година. А те даже не са договорени параметрите за следващия програмен период на европейските средства. Това се дължи на последното „добро управление“, чиито последствия през следващите няколко години ще са не само за местната власт, но и за гражданите.“ – подчерта инж. Даниел Панов.