Денят

Още 1200 лв. трябват на Мирослав, за да живее

Близо 1200 лв. са необходими на 46-годишният Мирослав Станков от Велико Търново, за да живее. Миналия август той бе диагностициран с рядкото и коварно заболяване лимфом на Ходжкин и в момента е на пореден курс по химиотерапия. Лекарите му дават 80% шанс да се пребори с болестта, ако премине още два курса на лечение.

„Всичко започна през август, миналата година. Една сутрин брат ми се приготвял за работа, но колабирал у дома си. Отведохме го с бърза помощ във Второ вътрешно отделение на търновската болница. Беше загубил доста кръв и бе на вливания няколко дни. Това заболяване притиска белите му дробове, далака и черния дроб. Веднага го пренасочиха към Плевен със съмнения за лимфон на Ходжкин. Пет-скенерът и биопсия на костен мозък, която му направиха в София потвърдиха тази диагноза, сега е на четвърта химиотерапия”, разказа за Общинското радио Георги Георгиев- брат на Мирослав.

 

Една терапия продължава близо две седмици, толкова е времето и за домашен престой и почивка между курсовете, предписано от лекарите. По думите на лекуващата му лекарка са необходими още четири курса, ако Мирослав ги премине, шансът му да се пребори с болестта е огромен, въпреки че заболяването е в четвъртия, последен стадий. „Обнадеждени сме. Лошото е че НЗОК не поема лекарствата. Точно за две терапии остава да съберем още около 1200 лв. Казвам „около”, защото вносителят ги предлага на „черния пазар” – ако днес една ампула струва 80 лв., утре може да е на 90лв. Всичко става през куриерска фирма с наложен платеж.”, разказва Георги.

Мирослав е известен сред рокаджиите във Велико Търново, няколко мото-клуба от страната са помогнали със средства. „Включиха се няколко клуба от Варна, от София с по 150 – 300 лв., кой колкото е събрал. Но явно януари и февруари са много тежки месеци за всички. От 1400 лв. успяхме да съберем едва 120 лв.”, допълва братът на Мирослав.

Този четвъртък приключва четвъртата химиотерапия за търновеца, след две седмици започва следващият курс. До тогава, обаче лекарствата трябва да са заявени. В кампанията се включват и няколко рок-групи от София, които ще изнесат благотворителен концерт. Всеки, който има възможност да помогне нека го направи чрез дарителската сметка Райфайзен банк IBAN: BG87RZBB91551000859153 BIC: RZBBBGSF – , или като се свърже с му Георги на телефон 0892 20 71 04.

Снимка: FB