Култура

Очаква се третото издание на Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели”

Трети Международен театрален фестивал „Лято, кукли и приятели” ще се проведе във Велико Търново от 5 юни до 28 август. Кукленият форум ще продължи през цялото лято – всяка събота на откритата сцена „Арт Лято“ до ХГ“ Борис Денев“ в парк „Асеневци“. 13 постановки на обичани и нови заглавия ще радват почитателите на кукленото изкуство.

Сред селектираните участници са театри от България – както независими театрални трупи, така и Държавните куклени театри в Бургас, Силистра и Пловдив. Ще гостуват и нови формации като „Хамелеон” с пиесата „Лече Буболече”, „Мале-мале” с „Разбойническа история” и „Театър на колела” с „Една история с две мишки”.

Очакват се и кукленици от Русия, Естония и Италия.

Официалното откриване ще е на 5 юни, събота от 11.00 часа.

Организаторите от Куклен театър „ВЕСЕЛ” и Община Велико Търново ще отправят и предизвикателство към децата. Да рисуват картини от всяко изгледано представление. В края на форума ще бъде открита изложба – базар с техните творби. Събраните средства от продажбите им ще бъдат дарени на Фондация „Искам бебе”.

Международен театрален фестивал „Лято, кукли и приятели” е част от културния календар на Община Велико Търново. Посещенията са безплатни.

Кремена Крумова – Попова