Икономика Поминък

Очаква се поскъпване на хляба

Цената на хляба като себестойност ще започне да расте, заяви за Общинско радио Велико Търново Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите у нас. Тя се диктува от очакваното повишение на цената на енергията за бизнеса, на газа, на новата минимална заплата, покачването на цената на квалифицирания труд, какъвто е нощният.

„Тази година имаме още едно донякъде форсмажорно обстоятелство за бизнеса. Това са тол таксите. Очакванията бяха за други, разумни цени за бизнеса и на други маршрути засегнати от тях. Стана ясно, че и второкласните пътища са влезли във валидността на тол таксите. Най-транспортираната стока е хлябът, с най-тежка логистика. Той се  произвежда през нощта и се транспортира в ранните сутрешни часове. С оглед на това хлебарите да знаят и да предвидят логично, как ще се отразят тол таксите върху бизнеса им. Всеки има своя собствена себестойностт. Тя се определя от това, каква суровината ползва, човешкия труд, къде транспортира, как е пазарът, откъде получава суровината, каква е логистиката й, откъде получава допълнителните материали, които Световната банка бе пропуснала да упомене в своята таблица с разчети – като мая, сол, подобрители. Всичко това води до един окончателен извод, че цената на насъщния като себестойност ще започне да расте”, поясни Кукушева.

Тя не се ангажира с колко ще поскъпне цената на хляба, защото всеки производител сам я определя. Но доставните цени ги оформят търговците, които си слагат съответната надценка. Най-определящи са търговските вериги, които държат над 50% от пазара. А пазарната е много различна от доставната. Недостигът на кадри в хлебопроизводството и тежката логистика са основните проблеми, които стоят още пред бранша, коментира още Кукушева.

Потърсени, по-големите производители от област Велико Търново отказаха всякакъв коментар по темата за цената на хляба. Само един от тях посочи, че са налице всички обстоятелства тя да се увеличи. 

Производителите на закуски и сладки в региона също са в затруднено положение. От ЕТ „Генчо Генчев“ – Павликени, в бизнеса от 1991 година насам, увеличиха цената на предлаганата си стока още от август миналата година. Причината – отново повишаването на тока, суровините, таксите за фирмите… И макар само с 10 стотинки да е скочила крайната сума, продажбите на закуски са спаднали. За да не е по-драстично увеличението всяка година, собственичката Ирена Генчева е принудена да съкращава работници. За последните три години от 10 работещи в цеха са останали само четирима.

Кремена Крумова – Попова