Образование

Очаква се Великобритания да запази условията за финансиране на чуждестранните студенти

Очаква се Великобритания да запази нивата на таксите и държавното финансиране за британски университети и за учебната 2020-2021 година. Това съобщи пред Общинското радио Мария Димитрова, офис мениджър  на консултантска фирма  „Интеграл” във Велико Търново. „Шотландия вече обяви твърдото си намерение да не променя условията си за финансова помощ за кандидати от ЕС, очакванията са до дни това да обяви официално и Лондон”, каза Димитрова.

По нейни думи практиката през последните две години, след референдума за излизане на Великобритания от ЕС,  установява, че Шотландия е страната, която първа обявява намеренията си и задава тенденциите и за останалите страни от кралството.

„Настоящото уточнение се прави във връзка с появилата се разнопосочна информация през последните дни за драстично повишаване на таксите за чуждестранни студенти във Великобритания. Обръщаме внимание, че дискусиите са свързани с времето след 2021 година и до голяма степен зависят дали Брекзит ще се извърши с или без споразумение с ЕС.

Приетата преди месец Стратегия за висше образование в Англия предвижда броят на международните студенти, включително и от ЕС – да се увеличат до 600 000, при досегашните около 430 000. За целта британското правителство  ще инвестира 35 милиарда лири,  значителна част от които ще са за увеличаване на финансовата подкрепа на бъдещите студенти”, поясни Мария Димитрова.

В случай, че страната реши да предприеме промени след реален Брекзит, те ще влязат в сила едва от учебната 2021-2022 година.

„Междувременно Уелс обяви намерението си да запази финансирането за европейци и на магистърските си програми. За следващата учебна година ще отпуска до £ 17,000 като сумата може да бъде достигната чрез комбинация от безвъзмездна помощ и заем”, обясни офис мениджърът.