Култура

Официално представиха каталога с творчеството на Борис Денев

Представянето на каталога към изложбата – „140 години от рождението на Борис Денев“ събра десетки почитатели на творчеството му в галерията, чийто патрон е от 2003 година. „Това е първият издаден каталог на Художествената галерия и първи на  Борис Денев след 1984 година с близо 250 негови творби от фонда на институцията. В своите 274 страници двуезичният каталог представя различни подтеми от творчеството на Денев, които вълнуват неговото ежедневие: Търново и околностите, пътуванията му из България и чужбина, военните сюжети, портретите, свободната конструктивна перспектива, историческите и религиозни сюжети.

Каталогът е финансиран по проект „140 години Борис Денев – двуезичен каталог“, а реализацията му се осъществи с финансовата подкрепа на Министерство на културата“, сподели д-р Мартин Митев – директор на ХГ „Борис Денев“. Автор на текста към каталога е д-р Пламен Петров – историк и изкуствовед, директор на Художествената галерия в Казанлък.

С издаването на Каталога екипа поздрави Нелина Църова – директор на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново. Тя подчерта, че той ще помогне за представяне и популяризиране творчеството на големия художник.  И макар че с него почитателите му могат да се запознаят и чрез новите технологии, едно книжно тяло винаги носи по-цялостно преживяване.

Каталогът представя цялата колекция от наследството на Борис Денев, която се съхранява в Художествената галерия с името му във Велико Търново. Систематизираният в него материал, плод на много труд от страна на екипа, го прави полезен както за изследователите на твореца, така и за почитателите му. Изданието е празник за изкуството в България, защото доказва и европейския принос на Борис Денев, с който заслужено можем да се гордеем, коментира д-р Пламен Петров.