Денят Здравеопазване

Официално откриха хеликоптерната площадка в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“

Нa церемония днес във великотърновската областна болница „Д-р Стефан Черкезов“ бе официално открита новата хеликоптерна площадка за кацане на медицински хеликоптери. Тя се намира на мястото на старата в северната част на двора на лечебното заведение и след повече от три десетилетия е вече възстановена. Това е седмата поред площадка открита в България след три в София, една в Русе, една във Варна и една в Панагюрище. Лентата прерязаха директорът д-р Даниел Илиев, зам. министърът на транспорта и съобщенията Анна Михнева-Натова и зам. министърът на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски.

Изграждането на хеликоптерни площадки край болници е дългоочакван проект от медицинското съсловие и цялата общественост у нас, а финансирането се осигурява от Министерство на здравеопазването. Хеликоптерната площадка ще даде възможност за много по-бързи действия и оказване на помощ при критични ситуации, които изискват бърз транспорт на пострадалите при катастрофи и различен тип инциденти.

 

В момента тече подготовка на летателния състав, която се провежда по изискванията на европейския Регламент 965 и по утвърдена програма от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“. „При подходящи метеорологични условия и ако машината не дава откази се надяваме да завършим до края на тази седмица с обучението“, коментира Димчо Добрев – изпълнителен директор на дружеството, което ще осигурява въздушен транспорт с хеликоптери за нуждите на спешната медицинска помощ. От 22 до 26 април предстои проверка на уменията на пилотите на база на завършения курс. Дневни спасителни мисии най-рано се очаква да започнат след началото на м. май. С въздушната линейка ще може да се стига от Велико Търново до София за около 45 минути, добави още Димчо Добрев.

По думи на зам. министъра на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски националната програма за въздушната спешна помощ върви по план и през тази година се очаква областната болница да получи втори медицински хеликоптер.

Официални гости на събитието бяха: проф. д-р Костадин Ангелов, който е председател на здравната комисия в Народното събрание и народен представител от великотърновския регион; зам. министърът на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски; зам. министърът на транспорта и съобщенията Анна Михнева-Натова; областният управител на област В. Търново Ивайло Здравков; народни представители от региона; Анелия Маринова – гл. директор на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“; Димчо Добрев – изпълнителен директор на България Хели Мед сървиз; проф. д-р Красимир Гигов – ген. директор на БЧК; членове на областния съвет на БЧК във В. Търново; Емил Нешев – директор на Планинската спасителна служба; д-р инж. Даниел Панов – кмет на община В. Търново; кметовете на общините в област В. Търново; старши комисар Димитър Машов – директор на ОДМВР – В. Търново; старши комисар Красимир Кръстев – директор на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – В. Търново.