Здравеопазване

Официално откриха реновираното детско отделение на великотърновската областна болница

С мащабен проект „Светулка“за над 600 хиляди лева бе реновирано детското отделение на областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Той се реализира за десет месеца от трите организации дарители – фондация „За Доброто“, Ротари клуб – Велико Търново и „Америка за България“. Педиатрията в старата столица е истински модел за съвременно оборудвано и обзаведено отделение, което трябва да се превърне в стандарт за страната, каза на тържеството по повод откриването му Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика.

Инициативата за реновиране на детското отделение преди година поде Ротари клуб – Велико Търново. Последва кандидатстване и одобрение по проект „Светулка“. Повод за реализирането на мащабния проект бе 85-годишнината на клуба, която бе ознаменувана и с много други каузи. В ремонта на детското отделение ротарианците се включиха както с много доброволен труд, така и с осигуряване на над 200 000 лева. С толкова участва в ремонтните дейности и фондация „Америка за България“.

Детското отделение вече отговаря на световните стандарти в медицината. В него са обособени три сектора – за деца в кърмаческа възраст, за малчугани от 2 до 7 години и юношески сектор. Обзавеждането и оборудването във всеки от тях е съобразен с особеностите на съответната възраст. 17 са стаите в новото отделение, които са разделени в няколко типа. Първият е многофункционален – той е тип изолатор с отделни санитарни възли за пълна изолация на пациента. Те са оборудвани така, че да позволяват и настаняване на родител с повече от едно дете. Вторият тип стаи е за индивидуално настаняване на майка с бебе. Третият вид е за малки деца, където архитектурното решение предлага споделено настаняване, за да могат те и заедно да се забавляват, тъй като в тая възраст търсят контакт със свои връстници. Два вида са стаите за пациенти в юношеска възраст – за деца с и без придружител.

Кабинетите са по стандартите, има манипулационни, работи и интензивен сектор. Възможно е изолирането на една част от  отделението, ако има нужда от това. Обособен е и прекрасен детски кът, в който определени часове се провеждат учебни занимания от преподавател. В останалото време пациентите могат да го използват за по-тихи игри и занимания. В стаите има телевизори, както и интернет.

В момента в детското отделение има 34 деца, с няколко над капацитета му. Най-малките пациенти са осеммесечни близнаци. Ръководството на болницата и на отделението благодари на всички “замесени“ в мащабния проект, който стана реалност благодарение на усилията на десетки приятели, спомоществователи, доброволци. А министър Шалапатова квалифицира резултата от десетте месеца труд като истинско геройство, защото ремонтът бе направен в условия на действащо детско отделения, което лекува малки пациенти не само от областта, но и от близки региони.

Официалната церемония за откриване на обновеното детско отделение уважиха министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, народните представители Димитър Николов и Людмила Илиева, областният управител Ивайло Здравков и заместник-областният управител Валентин Михайлов, заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев, десетки медици, ротарианци, дарители и партньори на инициативата.  Домакините получиха и много подаръци – икона на Св. Богородица от  министър Шалапатова, също икона с образа на Божията майка, както и картина на художника Сашо Филев от Ротари клуб – Велико Търново и др. В каузата за реновиране на отделението с дарения са се включили над 30 физически и юридически лица, които са изписани на специална табела в детското отделение.