Денят Образование

Официално бяха наградени победителите в конкурса за послания „България заслужава“

„Всичко зависи от нас и от това кой ни подкрепя, и кой стои зад гърба ни. Ние избираме по кой път да поемем. Ние градим нашето бъдеще и голям принос за това имат семейството, учителите и нашата вътрешна нагласа“. Това каза победителката в областния конкурс „България заслужава“ – десетокласничката от ПГСАГ във В. Търново Магдалена Демирева, чието послание: „Царе и слава, дух, култура и незбрава“ ще бъде гравирано от името на Областна администрация Велико Търново на мраморна плоча, изобразяваща картата на България в основата на висок 111-метров пилон на Рожен.
Магдалена Демирева получи почетен плакет на Областния управител и грамота от Регионалното управление на образованието.
Церемонията по награждаването на призьорите се проведе в Гербовата зала на Областна администрация и бе водена от заместник областния управител Станислав Николов. Гости на събитието бяха Катя Николова – началник – отдел в РУО, Аделина Николова – експерт в РУО, преподавателките по БЕЛ в ПГСАГ Нели Гергенчева и Цветелина Маринова от СУ „Ем. Станев“, учителката от ПГМД Николина Колева и Кремена Крумова, журналист от Общинско радио „Велико Търново“.
Партньори в конкурса на Областна администрация Велико Търново бяха Регионалният инспекторат по образование и Общинско радио „Велико Търново“.
„От името на областния управител инж. Георги Гугучков и от мое име поздравявам всички участници за отличната работа и отдадеността им да разпространяват положителни послания за бъдещите поколения. Вие работихте упорито и ангажирано и ние се гордеем с всеки един от вас. Благодаря на родителите и учителите, които насърчават и подкрепят тези млади умове в творческите им търсения“, подчерта заместник областният управител Станислав Николов.
От името на областния управител той връчи поздравителни адреси на най-добре представилите се в конкурса. Младите хора бяха отличени и с грамоти от Регионалното управление на образоването за оригинално послание.
Грамота от Общинско радио „Велико Търново“ получи най-младият участник – шестокласникът от СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново Димитър Петков.
Комисията отличи още пет послания заради тяхната оригиналност и художествено обобщение. Това са „Духовност и култура – от Търноград до Дунава“. Негов автор е целият X клас, специалност архитектура и строителство при ПГСАГ „Ангел Попов”. Заедно с преподавателя по български език и литература Нели Гергенчева, двама представители на класа получиха грамота за оригинално послание от РУО и поздравителен  адрес от Областен управител.
Посланието „Старопрестолен Търновград в сърцето на България – завинаги!“, също е колективен труд, но на IX клас, специалност интериорен дизайн при ПГСАГ „Ангел Попов”. Също двама представители на класа получиха грамота от РУО и поздравителен адрес от Областен управител.
Посланието „За да пребъдем е нужно да помним“ на Венцислав Колев XII клас от СУ „Ем. Станев” също бе отличено. Заедно с преподавателката по БЕЛ Цветелина Маринова младежът получи грамота от РУО и благодарствен адрес от Областен управител. Отличено бе и посланието „Отвори сърцето си за България! Тя заслужава“ на Пламена Даскалова от Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново. Тя получи грамота от РУО и поздравителен адрес от Областен управител.