Образование Община

От с. Ресен стартира лятната общинска кампания „Пази детето на пътя 2023″

С „Мълчалив протест“ на 5 юни, понеделник във великотърновското село Ресен ще стартира Общинската лятна кампания „Пази детето на пътя“. В него ще се включат ученици от местното ОУ „Христо Ботев”. Те ще спират преминаващите през населеното място автомобили с помощта на полицаи и ще раздават флаери. Ще ги призовават да карат внимателно и да спазват стриктно правилата за движение по пътищата.

В понеделник от 14.00 часа в центъра на с. Ресен ще бъде официално открита и детската площадка за безопасност на движението. Тя е направена по проект на Кметството за 1 800 лева от Инвестиционната програма на Община Велико Търново, а указателните табели и поставянето им от ОП „Паркинги и гаражи” е за близо 12 000 лева. Площадката ще включва очертани пешеходни зони и вело алеи. На нея децата от населеното място и околните села ще могат да практикуват и придобиват знания и умения за правилата за безопасно движение по пътищата.

Всички ние знаем, че справянето със заплахите по пътя и опазването живота и здравето на децата са задача не само на една организация или институция, а на всички нас – участниците в движението като велосипедисти, пешеходци и водачи на автомобили. За това всички заедно трябва да продължим да работим за осигуряването на безопасността по пътя, за намаляване на агресията и ограничаване броя на жертвите. Само с общи усилия можем да спрем безсмислената война, в която загиват деца по пътищата на страната, да сведем до минимум пътните инциденти с малолетни и непълнолетни, да формираме ново отношение и поведение между участниците в движението, да създадем условия за спокойно и щастливо детство”, посочват от Кметството с. Ресен.

Площадката в с. Ресен ще е втората такава в община Велико Търново. Първата е изградена във великотърновското село Балван преди години, с финансиране от Община В. Търново, осигурено по програма „Местни инициативи“ и в рамките на партньорски проект за превенция, пътна и пожарна безопасност. Инициативата бе на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ и Читалище „Нива 1898“, а подкрепа оказват Община Велико Търново, Областната дирекция на МВР, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Съюз на пивоварите в България.

снимка – детската плащадка за безопасност на движението в с. Балван