Коментари Култура

„От родителите зависи колко културни ще бъдат децата им”, смятат организаторите на „Концерти на възглавници”

Велико Търново е един от градовете, част от обиколката на проекта „Концерти на възглавници” из страната ни. Весели мелодии в непринудена обстановка, представени от професионални музиканти, ще зарадват посетителите на залите „Рафаел Михайлов” през следващата събота. „Очакваме да видим цели семейства на концертите. Разбира се, поканени са и малчугани от детските градини, но основната ни идея е децата, в домашна атмосфера, разположени удобно на възглавници, да се запознаят с качествената музика”, коментира в интервю за Общинското радио координаторът на проекта Доротея Доротеева. Концертите във Велико Търново ще бъдат представени два пъти на 28 октомври, от 11 и от 17 часа. Преди всеки от тях ще има безплатна работилница за възглавници. Децата ще ги декорират, съобразявайки се с определена тема, и ще отнесат за спомен от събитието изрисуваните уникати

„New York, New York” на Джон Кандер, „Miss Trombone” на Хенри Филмор, „Killer Tango” на Сони Компанек, „Слонът” из „Карнавал на животните” от Камий Сен-Санс, дует от цветята из оперетата „Лакме” от Лео Делиб и „That`s A Plenty” от Лю Полак са част от изпълненията, които ще чуят на живо децата и родителите им в съботния ден. Те ще имат възможността да рисуват и танцуват, да се докоснат до музикалните инструменти, да разговарят с музикантите. А това са любимците на софийската публика – „Брас квинтет”. „Духовите инструменти са най-любими за децата. В повечето случаи им е много интересно. Проектът е едно изключително успешно начинание, което искаме да стигне до възможно най-голям кръг от хора”, допълни Доротеева.

Турнето на проекта на „Модо България” е насочено към празника Вси Светии, а децата, които присъстват на концертите, могат да облекат най-интересните си и любими карнавални костюми. Могат да се пременят в обичан герой от приказките или детските анимации. Най-красивият костюм ще бъде оценен и награден, допълниха организаторите.

Проектът „Концерти на възглавници” съществува от осем години. Той привлича все повече и повече почитатели на качествената музика, сякаш напук на налагащото се мнение, че с развитието на технологиите децата се отдалечават от изкуството. „От родителите зависи колко културни ще бъдат децата им. От тях зависи колко често ще ги водят на концерти, колко често ще ги карат да четат”, подчерта Доротея Доротеева.

Билети за концертите се закупуват с отстъпка от сайта www.pillows.bg. Ще се продават и на място, преди старта на концертите. Преди Велико Търново, „Концерти на възглавници” ще се проведат във Варна. След това музикантите отпътуват за Пловдив и Бургас.

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone