Икономика Поминък

От дни свиневъд обикаля страната и предлага качествено свинско под 5 лева за килограм

Писма до кметовете на всичките 266 общини в страната изпрати Вихрен Димитров, изпълнителен директор на голям русенски свинекомплекс и член на УС на Асоциацията на свиневъдите в България. Фермерът моли за съдействие, като предлага доставка на трупно българско свинско месо на цена 4,80 лв. с ДДС на килограм. Идеята е да се скъси търговската верига, която прави месото скъпо за крайния потребител, а в същото време обрича родните производители на фалит.

Спасението на българското свиневъдство е и във Вашите ръце! Изправени сме пред масови фалити и пред угрозата да оставим хиляди хора на улицата, без работа. За да можем да спасим българското свиневъдство и за да могат гражданите на нашата родина да консумират истинско и здравословно месо, ви умоляваме да уведомите всички жители на вашата община, че ние, свиневъдите на България, сме в състояние да доставим до всяка точка на страната българско свинско трупно месо на цени от 4,80 лв. с ДДС на килограм. Нека кметовете на населените места изготвят списъци на желаещите граждани. По този начин ние ще избегнем опасността от фалити, а от друга българският народ ще се радва на една сита зима“, пише Вихрен Димитров в писмото си.

Допълва, че всички цени се повишават у нас, само свинското пада. А причините са две.

В ЕС има свръхпроизводство на свинско месо, а Китай е голям вносител, но тя затвори границите си. Това свръхпроизводство трябва да отиде някъде и цените падат. Второто – цената на зърното. Тя формира 70% от себестойността на месото. Докато миналата година купувахме 250 лева за тон за царевица, сега тя е 500 лв/тон. Месеци наред продаваме на загуба. Имаме да вземаме и пари от Министерството на земеделието свиневъдите.  Но всичко това ще се обърне като бумеранг. Изведнъж цените ще станат високи след 8-10 месеца”, коментира Димитров. И добавя, че над 70 % от свинското месо у нас не е българско. А търговските вериги извиват ръцете на родните производители.

Ето защо той приема поръчки и пътува от дни из цялата страна и разнася прясно свинско месо от своята свинеферма. Цената от 4,80 лева за килограм му покрива разходите и има минимална печалба. Димитров поясни, че има и одобрението от кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, който е и председател на Сдружението на общините у нас.

30 години сме на свободно падане. Време е всички да седнем на една маса и да си решим как да произвеждаме качествени и хубави храни. Защо умират хората? Защото имат слаб имунитет. На всички е ясно, какво ядем и пием. А нашата земя ражда и трябва да се отнасяме с уважение към нея, и към потенциала, който ни дава”, заключава Димитров.

Може да направите вашите заявки за доставка на свинско трупно драно месо (минимум една половинка: 30-35 кг.) за цяла България на е-мейл: marketingsvk.invest@abv.bg.

Кремена Крумова – Попова