Денят Икономика

От днес великотърновци ще плащат с 2,78% по-скъп ток и с 2,89% по-скъпо парно

КЕВР обяви днес покачване на цените на тока и парното, съобщи БТВ. Средното покачване на цената на електрическата енергия за потребителите на регулирания пазар за новия ценови период, започващ от днес, е с 2,03%.

За ЧЕЗ цената се повишава с 1,75%, за ЕВН повишението е с 1, 82″, а за „Енерго ПРО“ повишението на цената на електроенергията е с 2,78%.

През седмицата от клиентския център на Енерго Про заявиха, че не предвиждат извънреден отчет, но абонатите, които желаят, можеха да оставят данните си до 30 юни. Фактурите през месец юли ще съдържат информация за двата отчетни периода – по стари и нови цени.

Повишаването на топлинната енергия от комисията аргументират с рязкото покачване на цената на природния газ, поради повишението на цената на суровия петрол на световните пазари.

За клиентите на „Топлофикация София“ ЕАД цената на топлинни услуги нараства с 7,46%, за потребителите в Пловдив – с 0,94 %, в Плевен – с 15,19%, в Бургас – с 17,12%, във Варна – с 4,89%, във Велико Търново – с 2,89%, във Враца – с 5,42 %, в Разград – с 7,45.

Докато КЕВР заседаваше, пред сградата имаше протест срещу увеличаването на цените на тока и парното.