Поминък

Отпускат 375 лв. еднократна помощ за родителите в неплатен отпуск

Отпускат еднократна помощ в размер на 375 лв за родителите в неплатен отпуск. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.
омощта ще се отпуска, когато двамата родители или самотният родител използват неплатен отпуск, който е минимум 20 работни дни поради невъзможност да се работи дистанционна работа. Тогава, когато те не получават други социални помощи и когато родителите са изчерпали възможността за платен отпуск.
Подоходният критерии е месечният доход на член на семейството да бъде 610 лв., колкото е минималната работна заплата.
Мярката ще бъде налична още от следващата седмица. Отделени са около 20 млн. лв., който ще стигнат за 55 000 семейства.

С тази мярка подкрепяме работещите родители, които нямат друга възможност да получат средства, защото трябва да гледат децата си, заяви Сачева.
Към вчерашния ден 2016 са подадените заявления за мярката 60/40 за почти 30 000 работници и служители, каза още тя. За трети пореден ден намалява бройката на регистриралите се безработни. Вчера са се регистрирали 3866 души, като 2882 са декларирали, че са останали без работа заради коронавируса. Според Сачева резултатите са такива, защото се увеличава броят на работодателите, които са избрали мярката 60/40.
Всеки работодател, който не изплати дължимите от него 40% от възнаграждението на работниците, ще трябва да върне дадените 60% от държавата. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в отговор на въпрос как ще бъдат контролирани работодателите, че спазват дължимото от тях по мярката 60/40.
Контролните механизми ще се изпълняват от НОИ и НАП, каза министър Сачева.