Община

Отново търсят доброволци за облагородяване на римския каптаж в с. Мусина

Продължава доброволческата кампания за почистване на римския каптаж в село Мусина, съобщи за Общинското радио Калин Чакъров от Историческия музей в Павликени. В сряда, 13 септември, водолази ще слязат в студената 14-градусова вода, за да извадят камъните от дъното. „В началото на месеца организирахме едноседмична кампания за облагородяване на каптажа, почистихме не малка част от него. Стигнахме до момент, в който там няма как да се работи без екипировка. Затова потърсихме помощта на водолазите. Целта ни е да стигнем до долу, за да продължим с проучванията. За да видим нещо невиждано от човешки очи след толкова хиляди години”, разпалено обяснява Чакъров.

Екипът се събира точно в 9 часа в утрешния ден. Каптажът се намира в близост до църквата в село Мусина. „Всеки е добре дошъл, има достатъчно работа за всички. Сега е най-подходящият момент, тъй като по-късно ще зарибят рибарника за пъстърва, който се намира в съседство. Заради такива санитарни хигиенни изисквания няма как да се извършват дейностите във водата, с която се захранва този рибарник. Тогава ще стане невъзможно по-нататъшното проучване на каптажа”, допълни археологът.

Ентусиастите имат нужда от хора, които да поемат камъните, които вадят водолазите от водата. За тази цел ще се използват специално изработени кошници, които да събират колкото се може повече камъни. Багер ще отнесе събраното, каза Чакъров.

Всеки, който има желание да получи подробна информация, може да намери лесно телефонния номер на археолога в сайта на Исторически музей-Павликени. Не е необходимо предварително записване, желателно е доброволците да носят гумени ботуши и работни ръкавици.

снимка: Румен Дедиков, източник: Фейсбук