Култура

Отличиха читалище „Надежда“ със специална награда на конкурса „Агора“

Народно читалище „Надежда 1869“ – Велико Търново бе отличено със специалната награда „Братство“ на конкурса „Агора-2022“ с плакет, сертификат и материална награда за проекта си „Драматичен спектакъл „Дивите лебеди“ по приказката на Андерсен с изпълнители любителският младежки театър с режисьор Стефан Методиев и балетната школа „Класика“ с хореограф Марин Удварев. В своето 13-то издание конкурс „Агора“ отново награди най-успешните инициативи за общностно развитие, реализирани от българските читалища през 2022 г. Участниците в него бяха 40 народни читалища от цялата страна. Събитието се организира от Платформа „Агора“ в партньорство със Софийския университет „Климент Охридски“, „Наследство БГ“, Народно читалище „Братство 1869“ – Кюстендил и Народно читалище „Обединение 1913“- Кърджали.

Оценката за проекта не е случайна, разказва председателят арх. Донка Колева, защото: „Ние си поставихме и постигнахме цели като: развитие и обогатяване на културния и образователния живот на гражданите чрез създаване и разпространение на културен продукт с насоченост към детската и младежка публика; подпомагане и развитие на творческия потенциал на любителите в изкуствата и тяхното адаптиране след кризата; популяризиране на българското любителско изкуство по достъпен и интерактивен начин в местни, национални и международни платформи за разпространение; включване на публиката като партньор, в ролята на съ-творец с провеждането на три творчески ателиета – „Ателие Театър“, „Ателие Балет“, „Ателие Рисуване“. Бяха заснети рекламен трейлър и филм-спектакъл от поставените общо пет постановки с премиера на сцената на читалище „Надежда-1869“ на 19.05.2022 г., в МДТ „К. Кисимов“ на 30.05.22г., в читалище „Напредък-1869“ – Горна Оряховица, в НЧ „Напредък-1863“ – гр. Елена и в СУ „Емилиян Станев” – Велико Търново.

„С този спектакъл популяризирахме добри практики за насърчаване на любителското творчество, създадохме нови познанства и публики в градовете Елена и Горна Оряховица и творчески партньорства с НЧ „Напредък-1863“ в Елена и частна детска занималня „Мечо Пух“, обединихме творческата енергия на участниците и гарантирахме устойчивост със създаване на основата за общи спектакли между читалищните творчески формации. С възможността да докоснем емоциите, спектакълът въздейства в посока стимулиране на въображението и креативното мислене на децата. Наградата е много важна за нас, защото е в раздела, в който читалищата си помагат и заедно популяризират своята културно-просветна дейност“, пояснява още арх. Донка Колева.