Култура

Откриха 17-ата конференция „Библиотеки-четене-комуникации”

Експозета на 54 доклада от участници от България, Русия, САЩ, Франция, Сърбия, Полша и Гърция представят в рамките на двудневната конференция „Библиотеки-четене-комуникации”, която откриха днес в читалнята на Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков”. Форумът е посветен на 190-ата годишнина от рождението на отец Матей Преображенски и на темата за детската книга и четенето. В 22 доклада ще бъде проследен животът на видния възрожденец. Днес участие в конференцията ще вземе президентът на България Петър Стоянов в периода 1997-2002 година, който ще изнесе доклад на тема „Нашата Европа – стари култури и нови предизвикателства” .

Във фоайето на културната институция е подредена изложба с илюстрации на проф. Никола Хаджитанев. Графиките са включени в книгата „Приказки от Матей  Преображенски” – ново издание, реализирано от великотърновската библиотека в чест на рождението му. „Това са притчи, написани специално за детска аудитория. По този начин правим мост между Възраждането и темата, свързана с четенето на детската аудитория днес, което е наша задача”, акцентира директорът на РНБ „П. Р. Славейков” д-р Иван Александров.

Акцент в двудневната конференция е и детската литература, на която е посветен отделен панел. В него участие вземат най-добрите специалисти, свързани с детското четене, подбрани от преподавателя във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” проф. Петър Стефанов.

Конференцията се провежда под патронажа на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов, а гостите приветства от негово име заместник-градоначалникът Ганчо Карабаджаков. „Тази конференция е своеобразен интелектуален оазис в един все по-дигитален свят, в  който технологиите изместват идеите и ценностите”, акцентира Карабаджаков.

Специален  и емоционален поздрав към аудиторията отправи групата за обработен фолклор при Народно читалище „Наука-1970” – Ново село. Населеното място е родно за отец Матей Преображенски.