Денят

Откриха части от тахографа на катастрофиралия румънски автобус

Успешно премина евакуацията на всички пътници от катастрофиралия тази нощ автобус на пътя Русе-Велико Търново. Това съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов бе на мястото на инцидента снощи, за да контролира действията на служителите от ИА „Автомобилна администрация“ и бе указано пълно съдействие на разследващите органи.

Намерени са вече части от тахографа на автобуса. Според получена информация от румънска страна фирмата и автобусът, извършващи превоз, притежават лиценз.

Катастрофиралият през нощта в петък срещу събота автобус се е движел по маршрута Истанбул-Букурещ. Управляван е от двама шофьора, а пътниците са румънски и турски граждани. При тежкия пътно-транспортен инцидент са загинали четири души. Във великотърновската болница за лечение остават двама турски граждани. Тяхното състояние е стабилно.

Канавките на пътя са почистени от АПИ, а пътят е в ремонт. Това е причината да няма маркировка на пътя между Велико Търново и Русе. Според експерти от Европейския център за транспортни политики в България, автобусите, влизащи от Турция, не подлежат на контрол. 50-местен автобус може да вози до 17 тона, а те возят над 20 тона. Когато теглото на автобуса е над 20 тона, то не се разпределя правилно, посочват от Центъра, като предполагат, че катастрофиралият автобус също е бил претоварен. Предполага се, че автомобилът, който е спрял край пътя и в който автобусът се удря, е бил спрял неправилно.