Образование

Откриха учебната година във ВТУ. Електрическа авария прекъсна за десет минути тържествената церемония

Авария в електропреносната система прекъсна за десет минути тържествената церемония при откриването на новата академична година във Великотърновския университет. Микрофонът се изключи в края на приветствието на народния представител Весела Лечева. Гостите напуснаха официалните си места за кратко. По-късно ритуалът продължи по предварителния сценарий.

2666 са записаните първокурсници в университета в различните степени на обучение. В 14 професионални направления държавната поръчка за тази година е изпълнена 100 на сто, отчетоха от ръководството на висшето училище. Акцент на тържеството беше студентската клетва, написана от поета и драматург Радко Радков през 2004 година. По време на церемонията световноизвестният археолог, медиевист, епиграф и преподавател проф. Казимир Попконстантинов беше удостоен с Почетния знак на Ректора. Наградата се връчва на учения за неговите заслуги за издигане и укрепване авторитета на  ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Депутатите Станислава Стоянова, Валентин Ламбев и Явор Божанков, областният управител проф. Любомира Попова, зам.-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев, делегации на Тверския държавен университет и на Международния славянски университет „Гаврило Романович Державин”, ръководители на държавни и неправителствени институции, възпитаници, приятели присъстваха на тържеството.

„С гордост можем да заявим, че днес Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий” наред със Софийския университет „Св. Климент Охридски” е национален лидер в подготовката на кадри с висше образование в областта на хуманитаристиката, чуждите езици, изобразителното изкуство, педагогиката, социалните, стопанските и правните науки, в IT сектора, в сферата на туризма, географията и регионалното развитие”, отбеляза зам.-ректорът проф. Стоян Буров.

„За мен е чест да открия 55-ата академична година във Великотърновския университет. С радост отбелязвам този факт, за да видите, че нашият университет е влязъл в своята зряла възраст. Благодаря на всички, че го избрахте. Надявам се, че всички ние – преподавателите и служителите – ще бъдем полезни във вашата следваща стъпка – ще ви помогнем да се образовате, да се квалифицирате, така че да бъдете достойни продължители на делото на своите преподаватели”, подчерта в приветствието си ректорът проф. Христо Бонджолов. „Опитваме се да направим от Великотърновския университет европейски университет, да можете да учите и да работите на територията на Университета и града, така че да  се чувствате добре. Надявам се да имате вълшебни четири, пет, шест и повече години. Да приключите не само  магистърската степен, но да продължите и  в докторските програми. Да останете при нас, защото в младостта е надеждата за продължение”, каза проф. Бонджолов.

„Събирайте трудно бавно и целенасочено вашите песъчинки академично знание. Бъдете смели в това усилие, за да превърнете малките стъпки в успешна кариера”, посъветва първокурсниците народният представител Станислава Стоянова от ГЕРБ.

„Като състезател  знам, че пътят към успеха е много труден и изпълнен с всекидневни усилия, с преодоляване  на нови предизвикателства. За много от вас Университетът е пътят към успеха. Използвайте го всеки ден и не се страхувайте да си поставяте високи цели. Знайте, че учебната зала е възможност и перспектива, нови хоризонти пред вас”, каза депутатът от „БСП за България” Весела Лечева.