Община Поминък

Откриха първото изложение „Трапезица фест” във Велико Търново

Първото изложение-базар на български производители на храни и напитки „Трапезица фест” бе открито официално днес в Изложбените зали „Рафаел Михайлов”. Кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов приветства участниците. „Мисля, че това е първата стъпка, която Община Велико Търново прави в подкрепа на това да популяризира местните храни и местните производители. Надявам се с популяризирането на тези фестивали действително българските храни да намерят място на трапезата на всяко едно българско семейство, да бъдат изложени на видно място в хотелите, за да са на разположение на туристите. Надявам се през 2018 г. българските общини да имат възможността с подкрепата на Министерството на земеделието и храните да организират фермерски пазари, които също са една възможност за популяризирането на бизнеса, който произвежда български продукти. Нека повече българи купуват български стоки, за да се радват на нашия, български вкус. Знам, че този фестивал ще се мултиплицира в много български общини, тъй като днес не е случаен ден – денят на българската община”, подчерта кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов.

Областният управител проф. Любомира Попова, регионалният представител на Агенцията на малки и средни предприятия Иван Сотев, Екатерина Генова, директор „БНТ-свят и региони” и възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” във Велико Търново бяха сред официалните гости на събитието.

„Радвам се, че Националното сдружение на общините в Република България и Община Велико Търново заедно изпълниха това, което си обещахме през месец май. Надявам се, че след десет години отново ще се видим. Пожелавам успех и се надявам да имаме възможност да направим много репортажи за това как многообразният вкус на великотърновския регион присъства все повече в туризма на Велико Търново и в дома на великотърновци”, подчерта при откриването Екатерина Генова.

Регионалният представител на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия в България Иван Сотев също приветства участниците: „Това събитие е невероятно, сигурен съм, че няма да бъде последно. Успех на всички участници”, акцентира Сотев.

На сайта на „Трапезица фест” вече стартира създаването на регистър на производителите на български храни и напитки, стана ясно по време на официалната церемония днес.

След откриването домакините и гостите разгледаха разнообразните щандове на производителите.

„Трапезица фест” се провежда в рамките на инициативата на БНТ2 и НСОРБ „Вкусът на България“, с която дългогодишната кампания на БНТ2  „Купувам българско“ и кметовете на общини дават възможност на местните производители да поставят открито пред институциите проблемите на своя бизнес и да срещнат очи в очи своите клиенти. За жителите и гостите на Велико Търново щандовете на български производители в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ са отворени всеки ден от днес до събота включително от 10,00 до 19,00 часа. Участниците обещават множество дегустации и промоционални отстъпки, а Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ предоставя възможност на всеки, закупил продукти в дните на изложението, да получи талон за отстъпка при посещението на парка на миниатюрите миниБългария. На деветте пана на открито пред Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ е експонирана изложба, посветена на изложението.

Първото издание на „Трапезица фест“ се организира от Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“, „Прим Дизайн“ и „Прим Нет“ и се осъществява с подкрепата на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия и с медийното партньорство на Българската национална телевизия и Общинско радио Велико Търново.