Култура Община

Откриха парка с миниатюрите във Велико Търново

С водосвет, отслужен от протоерей Иван Петков, бе открит първият парк с макети на исторически и природни забележителности в България. Паркът „Търновград – духът на хилядолетна България” прие своите първи посетители в днешния ден. Опашки се извиха на входа преди официалната част.

„Всички ние, великотърновци, помним как изглеждаше това място преди години. Радвам се, че този парк ще ни запознава с историята, с духа и културата на България, но и с емблематичните обекти, които всеки един българин, всеки един търновец, всяко едно дете трябва да познава! Благодаря на всички архитекти, историци, археолози, които участваха в реализирането на този обект. Той е добър пример как местната власт си партнира с бизнеса. Този парк ще бъде коренът на България – тук в подножието на Царевец. Надявам се, че нашият град ще влезе в мрежата на тези паркове с миниатюри, изградени по света, и ще бъде част от туристическия продукт, който се предлага не само в България, но и в Европа”, акцентира при откриването на туристическата забележителност кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов. Той уточни, че в началото на следващия туристически сезон макетите, разположени в парка, ще станат близо 70. В момента са експонирани 43 макета на емблематични български забележителности. Направени са от специални унгарски и немски пластмаси и са устойчиви на температура от -30 до +45 градуса. Изработката на всеки един от тях е отнела от два до шест месеца.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и инвеститорите от Украйна прерязват лентата на туристическия обект

„Всички вие видяхте как се строеше паркът, беше много тежко, но ние имахме цел и я постигнахме! Паркът е факт, заповядайте!”, подчерта в приветствието си един от инвеститорите – Александър Меншиков.

На официалното откриване присъстваха още народният представител доц. Милен Михов, областният управител проф. Любомира Попова, общински съветници, общественици, граждани. След официалната част, малките деца на Велико Търново и гостенчетата от съседни градове пуснаха в небето цветни балони.

Изключителен е интересът към парка и старата столица днес, когато входът за туристическата забележителност е свободен. Освен великотърновци, които с нетърпение очакваха откриването на атракцията, за да я разгледат със своите семейства, днес пристигнаха и туристи от Карнобат, Севлиево, Лясковец, Пловдив, Варна. Голяма част от тях са пропътували разстоянието специално за откриването, споделиха в нашия ефир те.

Паркът приема през целия ден своите посетители. От утре той ще работи всекидневно, а входната такса е 10 лева за възрастни и 5 лв. за деца.