Култура

Откриха онлайн изложбата „Родина на кръстопът “ в Изложбени зали “ Рафаел Михайлов“

Заради забраната за провеждане на мероприятия със струпване на много хора, международната изложба “Родина на кръстопът” бе открита онлайн. Картините на над 60-те автора от различни държави бяха подредени в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” и представени с излъчване на картина и звук в интернет. Откриване направиха организааторът на събитието иван Василичин и проф. Владимир Аврамов от ВТУ “ Св. Св. Кирил и Методий“.

„Всички тези работи са най-доброто от пленерите, които съм организирал от 2006 г. до миналата година. В началото всичко започна като събиране на местни автори, но след това много бързо събитието стана и международно. Започнах да издирвам българи, които живеят и работят извън територията на родината си, с идеята да запазим българщината, независимо къде сме избрали да изградим дом и семейство“, казва Иван Василчин, който живее в Стар Бешенов в Румъния.

“Родина на кръстопът” е представителна изложба на международния “Арт фюжън фестивал”. Платната са създадени в периода 2013-2019 г. В експозицията са включени творци от България, САЩ, Индия, Германия, Франция, Холандия, Румъния, Унгария, Гърция, Сърбия и др. Голяма част от тях са български художници, творящи в България и чужбина, а останалите – чуждестранни гости. Организатори на изложбата са Сдружение “Български културен форум “Родина на кръстопът”, Факултет по изобразително изкуство при ВТУ и Община В. Търново, като изложбата е част от Културния календар на старата столица.