Образование

Открит урок по патриотично образование изнесоха от ДГ „Пролет”

Открит урок за живота и делото на Васил Левски изнесе група „Камбанка” от ДГ „Пролет”. Чрез стихове, песни и танци шестгодишните момичета и момчета демонстрираха своите знания за Апостола на свободата. Урокът се състоя в читалнята на РНБ „Петко Р.Славейков” пред педагогически специалисти от област Велико Търново. „Връзката на образователната институция с културни институции за постигане целите на патриотичното възпитание на децата от предучилищното образование” бе темата на урока. Тя е част от плана на Регионалното  управление на образованието за повишаване  квалификацията на учителите, поясни детският педагог Галина Мирчева. Партньори в програмата за патриотичното възпитание са Регионалната библиотека, Историческият музей и Общински комитет „Васил Левски”.

Уредниците от РИМ Михаил Стойчев и Атанаска Стамболийска показаха и разказаха на децата за ценните вещи, съхранявани в музейните фондохранилища. Сред тях оригинална снимка на Левски от 1870 г., дяконския му орар, двата печата на Българския революционен централен комитет, създадени по негова поръчка и модел на револвер, използван от Левски.

От името на директорката Петя Цикалова и учителите Галина Мирчева, Валентина Желязкова и Цветелина Стоянова децата получиха папка с материали за наученото в детската градина и пожелаха на възпитаниците, когато станат ученици  – да ги прочетат и да започнат да допълват знанията си за Апостола.

„Приятно съм изненадан от това, което показахте, от това, което знаете за Апостола и от това, което сега научихте. Сигурен съм, че ще следвате съветите на вашите учители – да не спирате да четете и да учите за Левски. Вратите на музея са отворени за вас Там има и още любопитни неща, свързани с Апостола”, каза в приветствието си председателят на Общински комитет „Васил Левски” проф. Петко Петков.